Страхът от провал ни пречи да реализираме потенциала си. И да сбъднем мечтите си за един по-добър живот!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се страхувай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Когато отворим очи за нещата, от които се страхуваме, ще видим ситуацията реално и ще можем да се справим с всяка промяна.

Когато най-сетне схванахме как трябва да подхождаме към промените, бизнесът ни вече беше западнал толкова, че ни се наложи да се разделим с доста от служителите ни, а сред тях бяха и някои много добри мои приятели. Но буквално всеки – и от напускащите, и от оставащите  – казваше, че „сиренарската“ история (Сиренцето – онова нещо, което прави всеки човек щастлив, бел. ред.) му е помогнала да види нещата в нова светлина и да се справи по-успешно с промяната. Хората, които трябваше да потърсят нова работа, споделиха, че отначало им било трудно, но после си спомняли историята и това им помагало.

Анджела попита:

– А какво от нея им е помагало най-много?

Майкъл отговори:

– Казваха, че най-важното било, че им е помогнала да преодолеят страха си от промяната. А после и да осъзная, че винаги има едно Ново Сиренце, което чака да бъде намерено! Споделиха, че представата за това Ново Сиренце им е помагала да се чувстват по-ведро и по-уверено, в резултат на което се представяли по-добре на интервюта за работа. А много от тях си намериха дори по-добра работа, отколкото при нас.

Лаура попита:

– А как е помогнала на тези, които останаха във вашата фирма?

– Е – отвърна Майкъл с усмивка, – вместо да мърморят и да се оплакват от промените, хората сега казват „Пак ни взеха Сиренцето. Давайте да си потърсим Ново Сиренце.“ Това ни спестява много време и намалява стреса. Хората, които преди недоволстваха и се съпротивляваха, сега вече виждат каква ще е тяхната полза от промяната. И дори сами започнаха да предлагат промени.

Кори попита:

– Как смяташ, защо става така?

Мисля, че до голяма степен отношението към промяната е свързано с чувството за принадлежност към групата. Помислете си какво става в повечето фирми и организации, когато някоя промяна бъде наложена отгоре, от ръководството? Какво казват служителите – че идеята е добра или лоша?

– Лоша, естествено – отвърна Франк.

– Точно така – съгласи се Майкъл. – Но защо?

Карлос каза:

Защото хората искат нещата да си останат такива, каквито са и се страхуват, че промяната ще им се отрази зле. И когато някой умник от техните среди оповести, че идеята е лоша, обикновено всички го подемат хорово.

 

Кой ми взе сиренцето?! – Спенсър Джонсън, spencerjohnson.com/about-the-author/

Издателство: Класика и стил, klasikastil.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Да се променяме в нужно. Това е смисълът на всичко. Това е неминуемо, защото самият живот е непрекъсната промяна. 

За сбогуването и промяната…

За всяка промяна е нужно време. Дай си го.