Страхът от провал ни пречи да реализираме потенциала си. И да сбъднем мечтите си за един по-добър живот!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Не се страхувай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Когато отворим очи за нещата, от които се страхуваме, ще видим ситуацията реално и ще можем да се справим с всяка промяна.

Когато най-сетне схванахме как трябва да подхождаме към промените, бизнесът ни вече беше западнал толкова, че ни се наложи да се разделим с доста от служителите ни, а сред тях бяха и някои много добри мои приятели. Но буквално всеки – и от напускащите, и от оставащите  – казваше, че „сиренарската“ история (Сиренцето – онова нещо, което прави всеки човек щастлив, бел. ред.) му е помогнала да види нещата в нова светлина и да се справи по-успешно с промяната. Хората, които трябваше да потърсят нова работа, споделиха, че отначало им било трудно, но после си спомняли историята и това им помагало.

Анджела попита:

– А какво от нея им е помагало най-много?

Майкъл отговори:

– Казваха, че най-важното било, че им е помогнала да преодолеят страха си от промяната. А после и да осъзная, че винаги има едно Ново Сиренце, което чака да бъде намерено! Споделиха, че представата за това Ново Сиренце им е помагала да се чувстват по-ведро и по-уверено, в резултат на което се представяли по-добре на интервюта за работа. А много от тях си намериха дори по-добра работа, отколкото при нас.

Лаура попита:

– А как е помогнала на тези, които останаха във вашата фирма?

– Е – отвърна Майкъл с усмивка, – вместо да мърморят и да се оплакват от промените, хората сега казват „Пак ни взеха Сиренцето. Давайте да си потърсим Ново Сиренце.“ Това ни спестява много време и намалява стреса. Хората, които преди недоволстваха и се съпротивляваха, сега вече виждат каква ще е тяхната полза от промяната. И дори сами започнаха да предлагат промени.

Кори попита:

– Как смяташ, защо става така?

Мисля, че до голяма степен отношението към промяната е свързано с чувството за принадлежност към групата. Помислете си какво става в повечето фирми и организации, когато някоя промяна бъде наложена отгоре, от ръководството? Какво казват служителите – че идеята е добра или лоша?

– Лоша, естествено – отвърна Франк.

– Точно така – съгласи се Майкъл. – Но защо?

Карлос каза:

Защото хората искат нещата да си останат такива, каквито са и се страхуват, че промяната ще им се отрази зле. И когато някой умник от техните среди оповести, че идеята е лоша, обикновено всички го подемат хорово.

 

Кой ми взе сиренцето?! – Спенсър Джонсън, spencerjohnson.com/about-the-author/

Издателство: Класика и стил, klasikastil.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Да се променяме в нужно. Това е смисълът на всичко. Това е неминуемо, защото самият живот е непрекъсната промяна. 

За сбогуването и промяната…

За всяка промяна е нужно време. Дай си го.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си