Говори по-малко и слушай повече – защото вниманието към другия е най-ценното, което му дължиш!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Всеки иска да бъде разбран. Но дали имаме търпението и умението да изслушваме другите?

Едно от най-важните лидерски умения е: Говори по-малко и слушай повече. Възможно е да ти се струва, че да бъдеш изключително добър слушател е „проста работа“, но това съвсем не е така, приятелю. Слушането за повечето хора се състои в това да изчакат другия да спре да говори, за да произнесат отговора, който вече са намислили. Егото в повечето от нас крещи толкова силно, че не чуваме какво ни казват другите. Повечето хора просто не умеят да слушат.

– Защо така? – попитах аз, запленен от идеята, че лидерството е свързано с ангажираното слушане.

– Комбинация от причини. Първо, много хора страдат от колективен дефицит на вниманието. Всеки ден ни бомбардират с толкова много съобщения, реклами и информация, че ни се завива свят. Всичко това задръства съзнанието ни и изсмуква енергията ни. Това превръща вниманието в много рядка и ценна стока. И поради всички тези неща не ни остава много внимание за хората, които ни говорят. Това е престъпление, защото те го усещат. Една от най-дълбоките човешки потребности е потребността да бъдеш разбран. Всички ние имаме вътрешен глас, всички искаме да го изразим. И когато усетим, че някой наистина ни чува и разбира, отваряме сърцето си към този човек. Нашето доверие, уважение и силна признателност към този човек скачат до небето.

– Същото може да се каже и за взаимоотношенията ни – вмъкнах аз.

– Точно така. Задълбоченото слушане е една от най-храбрите и най-редките прояви на истинско лидерство. Трябва да знаеш, Блейк, че голяма част от работата ти в книжарницата е да приповдигаш хората в един свят, който ги притиска надолу. И най-добрият начин да направиш това е като изградиш около себе си пространство за слушане, в което могат да влязат колегите и клиентите ти. Ти наистина показваш уважение към другия като го слушаш внимателно.

Друга причина, поради която повечето от нас са лоши слушатели, е егото. Факт е, че повечето от нас са много неуверени в себе си. Затова всеки ден, когато отидем на работа, искаме другите да си мислят, че сме умни, силни, сигурни в себе си. Чист егоцентризъм. Заседнали сме в един остарял модел на лидерство, според който най-добрият лидер трябва да говори най-много, на най-висок глас и да слуша най-малко. Погрешно си мислим, че онзи, който говори най-много, знае отговорите на всички въпроси. Това е неправилно. Лидерството изисква да слушаш другите. И да им позволиш да бъдат чути. Затова трябва да имаш сила. Някои хора са убедени, че слушането е лесна работа. Но всъщност е много трудно. И е нужно да си смел човек, за да намалиш шума от собственото си его и да усилиш нивото на слушане. Трябва да си наистина силен и уверен в себе си, за да замълчиш, така че да чуеш и възприемеш идеите на другите хора.

 

Лидерът, който нямаше титла – Робин Шарма, robinsharma.com

Издателство: Екслибрис, robinsharma.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Успехът се постига с постоянство и положителна нагласа

Вижте се в мислите си като успял човек и успехът ще ви последва

Не изневерявай на себе си и успехът няма да ти изневери!

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си