Говори по-малко и слушай повече – защото вниманието към другия е най-ценното, което му дължиш!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Всеки иска да бъде разбран. Но дали имаме търпението и умението да изслушваме другите?

Едно от най-важните лидерски умения е: Говори по-малко и слушай повече. Възможно е да ти се струва, че да бъдеш изключително добър слушател е „проста работа“, но това съвсем не е така, приятелю. Слушането за повечето хора се състои в това да изчакат другия да спре да говори, за да произнесат отговора, който вече са намислили. Егото в повечето от нас крещи толкова силно, че не чуваме какво ни казват другите. Повечето хора просто не умеят да слушат.

– Защо така? – попитах аз, запленен от идеята, че лидерството е свързано с ангажираното слушане.

– Комбинация от причини. Първо, много хора страдат от колективен дефицит на вниманието. Всеки ден ни бомбардират с толкова много съобщения, реклами и информация, че ни се завива свят. Всичко това задръства съзнанието ни и изсмуква енергията ни. Това превръща вниманието в много рядка и ценна стока. И поради всички тези неща не ни остава много внимание за хората, които ни говорят. Това е престъпление, защото те го усещат. Една от най-дълбоките човешки потребности е потребността да бъдеш разбран. Всички ние имаме вътрешен глас, всички искаме да го изразим. И когато усетим, че някой наистина ни чува и разбира, отваряме сърцето си към този човек. Нашето доверие, уважение и силна признателност към този човек скачат до небето.

– Същото може да се каже и за взаимоотношенията ни – вмъкнах аз.

– Точно така. Задълбоченото слушане е една от най-храбрите и най-редките прояви на истинско лидерство. Трябва да знаеш, Блейк, че голяма част от работата ти в книжарницата е да приповдигаш хората в един свят, който ги притиска надолу. И най-добрият начин да направиш това е като изградиш около себе си пространство за слушане, в което могат да влязат колегите и клиентите ти. Ти наистина показваш уважение към другия като го слушаш внимателно.

Друга причина, поради която повечето от нас са лоши слушатели, е егото. Факт е, че повечето от нас са много неуверени в себе си. Затова всеки ден, когато отидем на работа, искаме другите да си мислят, че сме умни, силни, сигурни в себе си. Чист егоцентризъм. Заседнали сме в един остарял модел на лидерство, според който най-добрият лидер трябва да говори най-много, на най-висок глас и да слуша най-малко. Погрешно си мислим, че онзи, който говори най-много, знае отговорите на всички въпроси. Това е неправилно. Лидерството изисква да слушаш другите. И да им позволиш да бъдат чути. Затова трябва да имаш сила. Някои хора са убедени, че слушането е лесна работа. Но всъщност е много трудно. И е нужно да си смел човек, за да намалиш шума от собственото си его и да усилиш нивото на слушане. Трябва да си наистина силен и уверен в себе си, за да замълчиш, така че да чуеш и възприемеш идеите на другите хора.

 

Лидерът, който нямаше титла – Робин Шарма, robinsharma.com

Издателство: Екслибрис, robinsharma.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Успехът се постига с постоянство и положителна нагласа

Вижте се в мислите си като успял човек и успехът ще ви последва

Не изневерявай на себе си и успехът няма да ти изневери!