Да се залъгваме е лесно, но за да приемем Истината, се изисква кураж и вътрешна сила

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Истината ни освобождава от бремето да залъгваме самите себе си.

Изберете пътя на истината

Трябва да се научим всеки път, когато врагът ни бомбардира с лъжи, да назидаваме сърцата си с Истината и да постъпваме така, както тя повелява, независимо какво ни казват нашият човешки разум или чувствата ни.

Да се противопоставим на лъжите с Истината

Когато усетя, че се поддавам на изтощението, на обезсърчението или на плътта си, когато в ума ми и душата ми се вихрят  мисли и емоции, които знам, че не са верни, аз се опитвам да се спра и да разпозная коя е Истината, която се противопоставя на тези лъжи.

След като започвам да казвам тази Истина сама на себе си – понякога на глас и, ако е нужно, многократно, – докато тя не измести и замени лъжите, на които съм вярвал. Моля от Бога благодат, за да постъпя в съответствие с това, което знам, че е вярно. Толкова често се удивлявам на силата на Истината да усмири бурните ми чувства и да въдвори отново стабилност и разумност сред обърканите ми мисли.

Истината има силата да победи всяка лъжа. Това е, което врагът не иска да разберете. Докато вярвате на лъжите му, той може да ви държи в плен. Но когато познаете Истината и започнете да ѝ вярвате и да се ръководите по нея, тогава портите на затвора ще се отворят широко пред вас и вие ще бъдете свободни.

Истината има силата да ни освободи (Йоан 8:32) и да защити ума и сърцето ни от заблуждаващи мисли и чувства. Има моменти, когато се чувствам връхлетяна от мисли и чувства, които съзнавам, че не са от Бога – гняв, ирационални подтици, страхове, обсебващи мисли, неприязън. Точно тогава имам нужда да прибягна до Истината за закрила. Божието слово обещава: “ С перата Си ще те осени и под крилете Му ще бъдеш на безопасно; щит и ограда е неговата истина“ (Пс. 91:4)

Истината има силата да ни освещава – да пречиства ума ни, сърцето ни и духа ни. Малко преди да отиде на кръста, Исус напомня на учениците Си за пречистващата сила на Неговото слово (Йоан 15:3). Две глави по-нататък Той се моли на Отец: „Освети ги чрез истината; Твоето слово е истина“ (Йоан 17:17). Често, когато отварям Писанията, аз се моля така: „Отче, моля Те, умий ме със Словото Си. Твоето Слово е истина. Използвай Истината, за да направиш сърцето ми чисто, да пречистиш ума ми, да ме окъпеш цялата в Словото Си“.

 

Лъжите, на които жените вярват – Нанси Лий Демос, reviveourhearts.com

Издателство: Нов човек, novchovek.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Обичай живота – и той ще ти отвърне със същото!

Първо обичай ти, после и ти ще бъдеш обичан

Джим Рон: Научи се да бъдеш щастлив с това, което имаш, докато преследваш това, което искаш