Умът е склонен да се фокусира върху негативното. Но от нас зависи дали ще му го позволим

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се страхувай, Откъси
илюстрация: pulse.ng

илюстрация: pulse.ng

Колкото повече мислите и говорите за нещо негативно, толкова по-негативни емоции ще изпитвате. За да се освободите от негативизма, първо се освободете от негативните мисли. И негативните разговори. Как да го направите? Просто ангажирайте ума си с нещо позитивно….

Отличителна черта в човешката същност е „склонността към негативизъм“, тоест склонността да реагираме по-интензивно и продължително на лошото, отколкото на доброто…

Една особеност на склонността към негативизъм е, че когато съзнанието на човека не е заето с нещо друго, той се концентрира върху чувствата на тревожност и гняв. А „предъвкването“ – непрекъснатите съмнения и размисли за неприятни ситуации и мъчителни събития, на свой ред поражда отрицателни емоции. Една от причините жените да страдат по-често от депресия е, че те повече „предъвкват“ от мъжете; мъжете умеят по-ефективно да се отвличат от негативното мислене с различни дейности. Според изследванията – промяната в мислите е мощно средство за промяна на настроението, и, обратно на това, в което много хора вярват – упоритото фокусиране върху лошото настроение всъщност влошава състоянието, а не го подобрява.

Знаех, че имам склонност да изпадам в мрачно настроение и за да й се противопоставя, реших да открия своя „зона на безопасност“. Веднъж в метрото бях забелязала табелка с надпис „Зона на безопасност“. Там хората с увреждания или в инвалидни колички можеха да намерят убежище в случай на пожар. Тази фраза се беше врязала в паметта ми и сега реших да я използвам – в случай, че се почувствам зле, трябваше да имам място, където да се приютя… Сетих се и за шегите на Джейми. Една вечер, преди години, когато бяхме още младоженци, той влетя в спалнята по боксерки, обяви „Аз съм Майкъл Флетли от „Lord of the Dance'“ и започна да подскача с изпънати надолу ръце. И досега ме напушва смях, когато си спомня за това. Една приятелка сподели, че в подобни моменти започва да мисли за децата си. Друга приятелка, която не е писателка като мен, си измисляла разни истории. Когато Артър Люълин Дейвис, бащата на момченцата, вдъхновили „Питър Пан“, се възстановявал от операция, при която отстранили едната му скула и част от небцето, той писал на автора Дж. М. Бари: „Сред нещата, за които мисля, са:

Как Майкъл тръгва на училище,

Залива Портгуара и синята рокля на жена ми Силвия,

Градината в селцето Бърфам,

Гледката на град Къркби сред полето…

Как Джак плува.

Шеговитите отговори на Питър,

Никълъс в градината,

Джордж, винаги Джордж. „

Тези неща не означават нищо за повечето хора, но за него те са били „зона на безопасност“…

Забелязах, че чест обект на негативните ми коментари беше косата на Елиза. И двамата с Джейми смятахме, че дъщеря ни беше най-сладка с коса, подстригана на черта малко под ушите, но тя настояваше да й позволим да я пусне по-дълга. Казах й, че ще й позволя само ако я поддържа винаги сресана. Тя, разбира се, обеща чистосърдечно, но въпреки това винаги ходеше рошава.

Непрекъснато й натяквах:

„Елиза, среши се – много си рошава“.

„Елиза, видът ти е ужасен, открий си лицето“.

„Вържи косата си на конска опашка или си сложи баретката“,

„Не ме лъжи, не е възможно току-що да си се сресала“.

Постоянните забележки изнервяха и нея, и мен. Исках да променя това. Затова следващия път, вместо да й направя забележка, просто я помолих да донесе четката за коса и я сресах – не припряно и грубо, както правех понякога от нетърпение сутрин, а нежно и внимателно.

— Обичам косата ти да е гладка и бляскава — казах й, — така е много красива.

Елиза ме погледна с недоумение.

На следващата сутрин приложих същия подход:

— Нека да разреша косата ти. Обичам да го правя.

Елиза така и не придоби навика да се грижи за косата си, но за сметка на това аз вече не се дразнех толкова.

 

Проект щастие – Гретхен Рубин, gretchenrubin.com

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Събитията не ни ядосват. Ние избираме да се ядосваме

Да приемаш другите такива, каквито са, означава да ги обичаш!

Ако се научим да променяме всяка негативна мисъл, ще мислим позитивно дори за неприятните неща