Емоциите са важна част от нашата същност. Те ни учат, че сме хора – понякога добри, друг път лоши, но винаги истински!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Дори понякога да страдаме от негативни емоции, не трябва да ги потискаме. А да се справяме с тях.

Една важна причина за нашите проблеми – собствените ни негативни емоции. Те имат много силно смущаващо действие върху нас. Особено дебалансиран е ефектът на потиснатите негативни емоции. 

Трябва да сме светци, за да избегнем изцяло негативните емоции. Напълно човешко е да се ядосаш, да имаш страхове, от време на време да изпиташ завист. Естествено, нямам намерение да ви предложа да водите напълно лишен от емоции живот. Емоциите, както положителните, така и отрицателните, са част от нормалното психологическо състояние. Всъщност негативните емоции са били много важни за еволюцията и за оцеляването ни. Те помагат на телата ни да се приспособят към външната среда; позволяват ни бързо да различим подходящите условия от неподходящите. Например, виждаме нещо опасно и изпитваме страх.

Някой ни заплашва и ние се изпълваме с гняв. В миналото емоцията мигновено е водела до действие (широко известната реакция „бий се или бягай“). Тази реакция е била жизненоважна за оцеляването ни като раса, тъй като е било наложително да реагираме бързо на всяка потенциално опасна промяна в околната среда. Затова негативните емоции обикновено са съпроводени от физиологични промени в тялото – кръвта нахлува в мускулите, пулсът се ускорява и прочие. Не бива да се боите от негативните си емоции.

Важно е да осъзнаете, че не негативните емоции сами по себе си ни вредят и ни поставят в опасност. Всъщност, ако  бъдете добре овладени, негативните емоции могат да ни осигурят чудесен тласък за откриването на творчески решения на проблемите и за успех в живота. Онова, което носи опасност и може да създаде дисбаланс в телата ни, е потискането им и преструвката, че нищо лошо не се е случило. С други думи, когато крием емоциите си.

Затова трябва да престанем да очерняме негативните емоции и вместо това да се съсредоточим върху отношението си към тях.

Тайните на енергията – Алла Свиринская

Издателство: Лик, liikk.wordpress.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Как да пораждаме и задържаме в себе си положителни емоции и чувства

Да изгоним лошото настроение с положителни емоции

Освободете се от негативните емоции. Оставете ги на водата…

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си