Емоциите са важна част от нашата същност. Те ни учат, че сме хора – понякога добри, друг път лоши, но винаги истински!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Дори понякога да страдаме от негативни емоции, не трябва да ги потискаме. А да се справяме с тях.

Една важна причина за нашите проблеми – собствените ни негативни емоции. Те имат много силно смущаващо действие върху нас. Особено дебалансиран е ефектът на потиснатите негативни емоции. 

Трябва да сме светци, за да избегнем изцяло негативните емоции. Напълно човешко е да се ядосаш, да имаш страхове, от време на време да изпиташ завист. Естествено, нямам намерение да ви предложа да водите напълно лишен от емоции живот. Емоциите, както положителните, така и отрицателните, са част от нормалното психологическо състояние. Всъщност негативните емоции са били много важни за еволюцията и за оцеляването ни. Те помагат на телата ни да се приспособят към външната среда; позволяват ни бързо да различим подходящите условия от неподходящите. Например, виждаме нещо опасно и изпитваме страх.

Някой ни заплашва и ние се изпълваме с гняв. В миналото емоцията мигновено е водела до действие (широко известната реакция „бий се или бягай“). Тази реакция е била жизненоважна за оцеляването ни като раса, тъй като е било наложително да реагираме бързо на всяка потенциално опасна промяна в околната среда. Затова негативните емоции обикновено са съпроводени от физиологични промени в тялото – кръвта нахлува в мускулите, пулсът се ускорява и прочие. Не бива да се боите от негативните си емоции.

Важно е да осъзнаете, че не негативните емоции сами по себе си ни вредят и ни поставят в опасност. Всъщност, ако  бъдете добре овладени, негативните емоции могат да ни осигурят чудесен тласък за откриването на творчески решения на проблемите и за успех в живота. Онова, което носи опасност и може да създаде дисбаланс в телата ни, е потискането им и преструвката, че нищо лошо не се е случило. С други думи, когато крием емоциите си.

Затова трябва да престанем да очерняме негативните емоции и вместо това да се съсредоточим върху отношението си към тях.

Тайните на енергията – Алла Свиринская

Издателство: Лик, liikk.wordpress.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Как да пораждаме и задържаме в себе си положителни емоции и чувства

Да изгоним лошото настроение с положителни емоции

Освободете се от негативните емоции. Оставете ги на водата…

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си