Емоциите са важна част от нашата същност. Те ни учат, че сме хора – понякога добри, друг път лоши, но винаги истински!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Дори понякога да страдаме от негативни емоции, не трябва да ги потискаме. А да се справяме с тях.

Една важна причина за нашите проблеми – собствените ни негативни емоции. Те имат много силно смущаващо действие върху нас. Особено дебалансиран е ефектът на потиснатите негативни емоции. 

Трябва да сме светци, за да избегнем изцяло негативните емоции. Напълно човешко е да се ядосаш, да имаш страхове, от време на време да изпиташ завист. Естествено, нямам намерение да ви предложа да водите напълно лишен от емоции живот. Емоциите, както положителните, така и отрицателните, са част от нормалното психологическо състояние. Всъщност негативните емоции са били много важни за еволюцията и за оцеляването ни. Те помагат на телата ни да се приспособят към външната среда; позволяват ни бързо да различим подходящите условия от неподходящите. Например, виждаме нещо опасно и изпитваме страх.

Някой ни заплашва и ние се изпълваме с гняв. В миналото емоцията мигновено е водела до действие (широко известната реакция „бий се или бягай“). Тази реакция е била жизненоважна за оцеляването ни като раса, тъй като е било наложително да реагираме бързо на всяка потенциално опасна промяна в околната среда. Затова негативните емоции обикновено са съпроводени от физиологични промени в тялото – кръвта нахлува в мускулите, пулсът се ускорява и прочие. Не бива да се боите от негативните си емоции.

Важно е да осъзнаете, че не негативните емоции сами по себе си ни вредят и ни поставят в опасност. Всъщност, ако  бъдете добре овладени, негативните емоции могат да ни осигурят чудесен тласък за откриването на творчески решения на проблемите и за успех в живота. Онова, което носи опасност и може да създаде дисбаланс в телата ни, е потискането им и преструвката, че нищо лошо не се е случило. С други думи, когато крием емоциите си.

Затова трябва да престанем да очерняме негативните емоции и вместо това да се съсредоточим върху отношението си към тях.

Тайните на енергията – Алла Свиринская

Издателство: Лик, liikk.wordpress.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Как да пораждаме и задържаме в себе си положителни емоции и чувства

Да изгоним лошото настроение с положителни емоции

Освободете се от негативните емоции. Оставете ги на водата…