Всяка ситуация, в която попадаме, ни дава шанс да научим нещо ново и полезно, както за себе си, така и за света около нас

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Всяко нещо, което се изпречи на пътя ни, е там, за да ни научи на упоритост и воля.

Психичните смущения обикновено идват от източници, различни от атака или натрапване.
Психичните смущения могат да бъдат вторичен продукт от физическо заболяване и често възникват в моменти на психологическа промяна като пубертета или менопаузата.

Този вид смущения могат да възникнат като естествен резултат от засилената чувствителност в хода на психичното развитие, а понякога са резултат от неправилни насоки и методи за развитие. Могат да бъдат причинени от нечовешка намеса, да са проявление на духовен феномен някъде около нас. И накрая, психичните смущения могат да се дължат на злоумишлени човешки постъпки, повечето от които попадат в категорията на манипулативните мисловни форми и всъщност не са истински психоатаки.
Ако в живота ни се проявят психични смущения, пръв приоритет винаги е себеизследването. Какво в нас или в нашите занимания ни прави податливи на това състояние?

След това можем да медитираме върху качеството, което компенсира даденото състояние или слабостта. Например, ако сме изпълнени с гняв, фокусираме се върху смеха и хумора. Той разтваря гнева, независимо от неговия източник. Можем да се издигнем над страха и нервността като контролираме въображението си. Можем да се научим да се издигаме над смущенията като медитираме върху съчувствието и спокойствието.
Понякога просто трябва да приемем възникналите състояния.

Осъзнаването, че всички ситуации – добри, лоши и неутрални — ни предоставят възможност да се поучим, е ключът в дадения случай. Какво можем да научим от дадени смущения за личното ни духовно развитие?

Когато проумеем възможните духовни уроци, ние елиминираме самосъжалението и негодуванието срещу нашето състояние, срещу съдбата ни. Ние разрушаваме кармични връзки като работим върху причините, вместо върху следствията. Започвайки отвътре и след това насочвайки се навън, ние разширяваме обсега на своите възможности.

Ако се опитаме да открием към какво се стремим в настоящото си превъплъщение и ако преследваме истинското си предназначение с решимост, ще имаме много малко причини за безпокойства – физически или психични.

 

Техники за психична защита – Тед Андрюс

Издателство: Шамбала, shambhalabg.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Мечтай, рискувай, слушай себе си, не другите… живей!

Колкото повече даваш, толкова повече получаваш

Всичко, за което мечтаем, можем да постигнем още днес!