Всяка ситуация, в която попадаме, ни дава шанс да научим нещо ново и полезно, както за себе си, така и за света около нас

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Всяко нещо, което се изпречи на пътя ни, е там, за да ни научи на упоритост и воля.

Психичните смущения обикновено идват от източници, различни от атака или натрапване.
Психичните смущения могат да бъдат вторичен продукт от физическо заболяване и често възникват в моменти на психологическа промяна като пубертета или менопаузата.

Този вид смущения могат да възникнат като естествен резултат от засилената чувствителност в хода на психичното развитие, а понякога са резултат от неправилни насоки и методи за развитие. Могат да бъдат причинени от нечовешка намеса, да са проявление на духовен феномен някъде около нас. И накрая, психичните смущения могат да се дължат на злоумишлени човешки постъпки, повечето от които попадат в категорията на манипулативните мисловни форми и всъщност не са истински психоатаки.
Ако в живота ни се проявят психични смущения, пръв приоритет винаги е себеизследването. Какво в нас или в нашите занимания ни прави податливи на това състояние?

След това можем да медитираме върху качеството, което компенсира даденото състояние или слабостта. Например, ако сме изпълнени с гняв, фокусираме се върху смеха и хумора. Той разтваря гнева, независимо от неговия източник. Можем да се издигнем над страха и нервността като контролираме въображението си. Можем да се научим да се издигаме над смущенията като медитираме върху съчувствието и спокойствието.
Понякога просто трябва да приемем възникналите състояния.

Осъзнаването, че всички ситуации – добри, лоши и неутрални — ни предоставят възможност да се поучим, е ключът в дадения случай. Какво можем да научим от дадени смущения за личното ни духовно развитие?

Когато проумеем възможните духовни уроци, ние елиминираме самосъжалението и негодуванието срещу нашето състояние, срещу съдбата ни. Ние разрушаваме кармични връзки като работим върху причините, вместо върху следствията. Започвайки отвътре и след това насочвайки се навън, ние разширяваме обсега на своите възможности.

Ако се опитаме да открием към какво се стремим в настоящото си превъплъщение и ако преследваме истинското си предназначение с решимост, ще имаме много малко причини за безпокойства – физически или психични.

 

Техники за психична защита – Тед Андрюс

Издателство: Шамбала, shambhalabg.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Мечтай, рискувай, слушай себе си, не другите… живей!

Колкото повече даваш, толкова повече получаваш

Всичко, за което мечтаем, можем да постигнем още днес!

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си