Макар в сърцето ни да има болка, ние сме способни да се радваме и да обичаме…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Страданието идва, за да ни научи да не се предаваме.

Буда не е бил бог. Бил е човешко същество като вас и мен и е страдал, както ние страдаме. Ако застанем пред Буда с открито сърце, той ще ни погледна с преизпълнени със състрадание очи и ще ни каже: „Тъй като в сърцето ти има страдание, възможно е да влезеш в моето сърце“.

Мирянинът Вималакирити е казал: „Тъй като светът е болен, болен съм и аз. Тъй като хората страдат, трябва да страдам и аз“. Буда твърдял същото. Не мислете, че не можете да общувате с Буда, защото сте нещастни, защото има болка в сърцето ви. Напротив, тъкмо болката в сърцето ви прави общуването с него възможно. Нашето страдание ни осигурява достъп до сърцето на Буда, то също осигурява на Буда достъп до нашето сърце.

В продължение на 45 години Буда повтарял: „В моето учение става въпрос единствено за страданието и за трансформирането на страданието“. Когато признаем и приемем собственото си страдание, Буда – имам предвид онзи Буда, който живее във всеки от нас – ще взре в него, ще открие причината му и ще ни посъветва какви действия да предприемем, за да го трансформираме във умиротвореност, радост и свобода. Страданието било средството, което Буда използвал, за да освободи себе си, но то може да стане и вашето средство за постигане на свободата.

Океанът на страданието е необятен, но потърсите ли с поглед, ще съзрете бряг. Семето на страданието във вас може да е упорито, но не чакайте болката да отмине, за да си позволите да бъдете щастливи. Когато едно дърво в градината ви заболее, трябва да се погрижите за него. Но не бива да забравяте здравите дървета. Макар и в сърцето ви да има болка, вие сте способни да се радвате на многобройните чудеса в живота – красивия залез, детската усмивка, цветята и дърветата. В живота не е необходимо единствено да страдате. Не ставайте заложници на страданието си. 

Ако сте преживявали глад, храната за вас е същинско чудо. Ако сте страдали от студ, знаете как да цените топлината. Ако сте изпитали страданието, знаете как да се радвате на миговете райско блаженство тук, на Земята. Но пребивавате ли единствено в страданието си, обръщате гръб на блаженството. Не пренебрегвайте страданието си, но не забравяйте да се радвате и на чудесата на живота, заради самите себе си и заради множеството други човешки същества.

 

Сърцето на будисткото учение – Тик Нят Хан, hichnhathanhfoundation.org

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Самотата и страданието се лекуват с… истории за доброто. Защото то съществува!

Паулу Коелю: Вселената винаги е на наша страна, когато се борим за мечтите си

Започвай деня си така, сякаш ще е най-добрият в живота ти!