Намери доброто у всеки! Няма съвършени хора, но Бог ни обича всички, нали?

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Всеки има частица от божественото в себе си, която чака да бъде намерена… и заобичана….

Умножете доброто

Те носят етикетите, лепнати им от света – „скапаняк“, „загубеняк“, „бивш затворник“, „алкохолик“, „проститутка“, – докато не срещнат Лари Петрис и не осъзнаят колко не на място са тези етикети.

Малцина от влезлите в Уестсайдския католически център в Кливланд оставят добро впечатление. Тук ги води гневът им. Настояват за пари. Миришат на евтиното уиски, с което са се наливали снощи. Облечени са в дрехи, непрани от седмици.

Седемдесет и шест годишният Лари – на толкова беше, когато се запознах с него – не вижда тези неща, докато във вторник и четвъртък сутрин работи като доброволец към агенцията в Кливланд. Лари не се отдръпва, стане ли въпрос за бедните. Той не вижда мръсотията, провалите, срама.

Слага бифокални очила на морскосивите си очи и е готов да се изправи пред чедата Божии.

– Изхождам от онова, което Господ мисли за тях – заявява той. – Господ не изпитва съжаление за нито едно от своите творения.

Започвайки работа като доброволец преди десет години, той разпределя дрехи. Един ден някой го помолил да му напише кратка автобиография. Много скоро всички го молели да направи същото и за тях. Нарекли го Писача на резюмета. Сложили бележка, подканваща хората да се обръщат към Лари, щом имат нужда от автобиография.

Тези кратки биографични сведения са все едно надпис върху консервна кутия. Разкриват пред хората какъв сте, какво се крие у вас, какво предлагате – обяснява ми Лари толкова тихо, че се налага да се приведа напред, за да го чуя.

Мъжът с изтъняла бяла коса и черни вежди, надвиснали като въпросителни знаци, не събира сведения за местоработата ви, нито „чопли“ от кога до кога сте били тук или там.

Какво постигнахте там? Какви са мечтите ви? А надеждите? Какви са хобитата ви?

После внимателно уточнява:

Винаги има нещо скрито в живота на тези хора, за което никой не пита.

Лари никога не рови и не се интересува как е станало така, че са обеднели.

И без това обществото ги кара да се чувстват виновни – клати глава той. Изслушва ги внимателно също като свещеник, попива онова, което те преценяват, че могат да признаят, и предлага опрощение с всяка прегръдка.

Привежда се напред и отпуска лакти върху избелелите си дънки, за да прошепне нещо за жената, която пиела още от дете, но сега вече е омъжена и не близва алкохол.

Лари не отпраща никого и няма случай да вдигне ръце.

Докато са живи, има надежда – убеден е той.

Уверява всеки колко добър човек е, съветва го да бъде такъв, какъвто Господ си мисли, че е. Събира парчетата, които те самите са загубили от себе си.

Открива скритата стойност у всяка изгубена душа, която влиза при него, защото прави усилие да я открие. Когато търсиш доброто у всеки, не само го откриваш, ами го и умножаваш.

Душата ми имаше лошия навик да преувеличава не чак толкова доброто и богоугодно. Често ми се случва да поставя вътрешната си лупа върху неприятната забележка, направена от непознат, и тя става още по-неприятна. Или я надвесвам над миналото, след като се сещам за учителка, подиграла ми се в трети клас, и раните стават още по-болезнени. Или пък се вглеждам в бъдещето и тогава всепоглъщащият поток страх, безпокойството и ужасът набъбват и се превръща в пълноводна река, която ме понася надалече.

Какво ли би било, ако душата ви успешно умножава делата Господни? Ами ако виждате доброто във всеки, ако забелязвате Господ у всеки, също като Лари?

Това ще означава всяка минута от всеки ден да сте въоръжени със специална лупа. Във всичко, към което я насочите, ще видите Бог.

Представете си как откривате Господ в шефа си, в жената на съседното работно място, в човека зад волана на автомобила пред вас на магистралата, а защо не и в съседа, който не си коси ливадата, или в кресливия тип в метрото, продаващ шоколадчета?

Представете си как виждате единствено доброто у съпруга си, който хърка безобразно шумно и никога не сваля седалката на тоалетната чиния. Ами ако откриете Господ у съпругата, която не спира да дудне и не млъква да чуе мнението ви.

Представете си как виждате единствено добро у децата си: и в мъничето, изпадащо в истерия при всяко пазаруване, защото иска сладки; и в десетгодишното момиче, което отказва да си почисти стаята; и в тийнейджъра, който не само взел автомобила без разрешение, но и катастрофирал с него.

Представете си как откривате Бог в току-що научената присъда „рак“ или в уведомлението за уволнение, или в теста за бременност – бил той положителен… или отрицателен.

Ами ако насочите лупата си към доброто, към всичко, изглеждащо ви мъртво в живота, към брака, от който сте вдигнали ръце, към отегчителната ви работа, към разочаровалото ви семейство, към човека в огледалото?

Всичко, което аз виждам през лупата, изглежда по-голямо.

От мен зависи накъде да насоча тази лупа.

 

Бъди чудото – Реджина Брет, reginabrett.com

Издателство: Сиела, ciela.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Всяко чудо, което правите, се отразява благоприятно върху живота

Никога няма да откриеш дъга, ако гледаш надолу

Мислите ви формират вас… и света около вас