Най-ценният дар, с който може да зарадваш детето си, е твоето внимание!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Обичайте детето си и го дарявайте с вниманието си. Само така то ще се превърне в добър, грижовен и стойностен човек.

Не можете да разглезите детето си с щедро и подходящо внимание
Вероятно и вас са ви предупреждавали, че ако изпълнявате „капризите“ на детето си да „обсебва“ цялото ви внимание, ще го направите непригодно за реалния живот. В действителност обаче това негово настойчиво желание за фокусирано внимание от ваша страна ще продължи само известно време, ако неизменно проявявате готовност и сте способни да откликвате положително на исканията му. Удовлетворяването на желанията и особено тези за фокусирано топлосърдечно внимание няма да разглези детето ви. Тази ваша отзивчивост няма да го превърне в безнадежден егоист, нито ще го направи неспособно да изчаква удовлетворяването на желанията си.

Острата нужда на детето от вашето фокусирано внимание постепенно ще намалее, когато то се увери, че вие безусловно желаете да откликвате на нуждите му и да му осигурявате топлосърдечната връзка с вас, която е толкова жизненоважна за него.

И напротив, ако „цедите“ вниманието си към детето, водени от погрешното убеждение, че всеотдайността ви може да му навреди, то никога няма да се почувства напълно сигурно, че е способно да си осигури удоволствието от вашата предана грижовност, което желае и от което има толкова голяма необходимост. Когато децата откриват, че не могат да разчитат на родителите си за удовлетворяване на своите емоционални нужди на развитието, първоначално те обикновено започват още по-настойчиво и упорито да настояват за фокусирано внимание.

Ако и на тези техни искания не бъде отговорено подходящо, съществува реална опасност децата да се отдръпнат от неудовлетворителната за тях връзка с родителите им и да се откажат от всякакво желание за близост във взаимоотношенията си с тях.

Ако се постараете винаги когато имате възможност, да удовлетворявате желанията на детето си с ласкава грижовност, ще му помогнете да придобие за цял живот усещане за опитност и душевно благополучие. А това негово непоколебимо душевно щастие на свой ред ще му помогне да стане добър човек, да прави добро в живота си, да се чувства добре и да се справя успешно с превратностите на съдбата. Именно поради тази причина се опитайте в този не чак толкова продължителен период от развитието на детето си да поставяте на първо място неговите желания – стига, разбира се, те да са безопасни и да не възпрепятстват осъществяването на конкретните ви нетърпящи отлагане ежедневни лични цели (примерно да спрете да заредите бензин или веднага да приберете във фризера замразените храни).

Няма да разглезите детето си, ако в този период от неговото развитие удовлетворявате нуждата му от близост с вас и изпълнявате желанията му. Тъкмо напротив, така ще му осигурите възможност да израсте като щастлив, компетентен и социално ангажиран възрастен човек. Вашата мъдра обич вдъхва на детето ви увереност, че ви кара с желание да се грижите за него, а тази негова сигурност му осигурява такова изобилие от душевно равновесие, великодушие и доброта, че то охотно ще ги споделя с другите хора през целия си живот.

Мъдрата обич – Марта Пийпър, Уилям Пийпър

Издателство: Сиела, ciela.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Научете децата си как успешно да управляват времето си

Всяка грешка, която децата правят, е една стъпка напред към тяхното порастване

Да приемаме децата такива, каквито са, означава да ги обичаме истински!