Йордан Радичков: Всеки човек е поука за другите – добра или лоша…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Писателски блог | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Любим за малки и големи, Йордан Радичков ще остане в сърцата ни с едни от най-вдъхновяващите и мъдри думи, изказани простичко, но криещи вълшебна сила.

Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.

За мъжа жената е като кладенче — от която и страна да се наведе над кладенчето, той може да утоли жаждата си.

Добре е човек да се научи да премълчава някои работи! Не да говори или да мълчи, а да премълчава!

По тоя повод Драги ми господине направи следната забележка: Ти, драги ми господине, трябва да знаеш, че всяка жаба си знае гьола и всеки колекционер, колекцията. Откъде-накъде си седнал да колекционираш влечуго, драги ми господине! Да си видял случайно някое влечуго да е седнало да колекционира врабчета? Не си видял и няма и да видиш, драги ми господине, защото влечугото гледа как да те изяде, а ти си седнал да ги колекционираш! Еее, драги ми господине, драги ми господине!

Оня, който е бил затворен, най-добре разбира жаждата за свобода. 

Да крачиш пешком по света, като си подсвиркваш небрежно с уста – мигар може да има нещо по-красиво от това!

Оттогава съм забелязал, че когато човек не разбира от дума, трябва да го удариш по главата, за да разбере!

– Всяка работа е такава. Като я хванеш, не можеш да я оставиш на средата на пътя. – А бе аз знам, че е така. Ама то туй не е като жена да я хванеш, пък да не я изпускаш.

Човек не всякога е там, където е капата му. А при суматохата изобщо не може да се разбере под коя капа какво има.

Трудните уроци са по-мъдри и по-благодарни за човека от лесните – това сам съм го изпитал и го зная от опит. Лесният урок се усвоява с леснина и от него почти нищо не научавате. Трудният урок иска много пот, но пък като усвоите урока, за цял живот ще ви държи влага.

Всеки човек е поука за другите – добра или лоша.

Ако вие, деца, някъде по пътя си срещнете птича перушина, недейте я отминава. Повдигнете я от земята и я пуснете да полети и тя ще ви бъде много признателна. Защото една птица може да бъде мъртва, но перата й са винаги живи. Недейте отминава нашата птича перушина, недейте отминава спомена на нашия живот, а го съживявайте!

Йордан Радичков (1929-2004) е български писател, драматург и сценарист, представител на магическия реализъм. Най-любимото произведение на малки и големи е „Ние, врабчетата“. Други негови творби са: „Неосветените дворове“,“Свирепо настроение“, „Ноев ковчег“, „Прашка“, „Верблюд“, „Педя земя“ и др.

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Тони Робинс: Това, за което най-много говорите, това и изпитвате!

Макар в сърцето ни да има болка, ние сме способни да се радваме и да обичаме…

Ромен Гари: … защото самотата не е да живееш сам, а да обичаш сам…

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си