Научи се да бъдеш щастлив във всяка ситуация. Защото всеки ден е уникален и можеш да го живееш само по веднъж

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Щастие е да се справяш с трудностите и да светиш за другите.

Как можем да помогнем на човек, който смята, че не може да обича себе си? Как можем да му помогнем да влезе в контакт със семето на любовта в себе си, за да се прояви то като цяло цвете? Като добър приятел трябва да се научим да се вглеждаме дълбоко в собственото съзнание и в съзнанието на другите. Можем да помогнем на приятеля си да култивира семето на любовта и да  реализира способността си да обича.

Заложбата да сме щастливи е много ценна. Онзи, който е в състояние да бъде щастлив, дори по време на трудности, има заложбата да дарява със светлина и радост себе си и всички околни. Когато сме близо до такъв човек, ние също се чувстваме щастливи. Той дори в ада да слезе, и него ще озари със своето сияние. Има един бодхисатва на име Кшитигарбха, чиято практика е да посещава места, където има най-много страдание, за да дарява със светлина и смях другите.

Ако във вашия живот има поне един такъв човек, който може да се усмихва, да бъде щастлив и да запази вярата си при всякакви обстоятелства, значи той е добър и си струва да общувате с него.

Запитайте: „Аз такъв човек ли съм?“. На пръв поглед може би не сте. Може да имате комплекс за малоценност или друго, което да препречва пътя към щастието. Вгледайте се дълбоко в себе си. Уверете се, че семето на щастието, заложбата да обичате и бъдете щастливи е там. Практикувайте радостта.

Може да смятате, че миенето на чинии е досадна работа, но когато навиете ръкави, пуснете водата и вземете гъбата, имате шанса да станете много щастливи. Миейки чинии в осъзнатост, вие виждате колко прекрасен е животът. Всеки миг ви предоставя възможност да полеете семената на щастието в себе си. Ако развиете заложбата си да бъдете щастливи във всяка ситуация, ще бъдете способни да споделяте щастието си с другите.

Сърцето на будисткото учение – Тик Нят Хан, hichnhathanhfoundation.org

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Самотата и страданието се лекуват с… истории за доброто. Защото то съществува!

Паулу Коелю: Вселената винаги е на наша страна, когато се борим за мечтите си

Започвай деня си така, сякаш ще е най-добрият в живота ти!