Ако някой те обича истински, то той ще те обича такъв какъвто си, а не такъв, какъвто иска да бъдеш!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Истинската любов е тиха: не ограничава, не променя, не изисква. Само обича!

Как определяте дали психическият тормоз ще ескалира във физическо насилие?

Изключителната ревност и крайното чувство за притежание винаги са източник на опасност. Ако сте подложени на постоянни обвинения, наблюдения, шпиониране, разпити или свръхреагиране на такива дребни простъпки като например закъснението — бъдете нащрек.

Ако разговаряте с друг мъж на тържество и партньорът ви реагира прекалено неадекватно на случилото се, пазете се. Този тип подозрителност е сигнал, че съществува възможност за физическо насилие.

Заплахи за насилие, дори ако насилието не се е появявало преди, би трябвало винаги да се вземат на сериозно. Планове за връщане, за отмъщение и опити за контрол върху вас чрез заплахи за използване на сила са ясен знак, че трябва да имате резервен план за себе си. Колкото и да е трудно да допуснете, че насилието може да се появи, съществено е да осигурите някои основни средства, които включват:

• Известни налични пари.

• Сигурно място за вас и за децата, където да отидете.

• Начин да отидете там по всяко време (независимо от часа).

Да се надяваме, че ще има семейство или приятели, които да повикате за подкрепа. Но каквито и да са вашите средства, всички експерти в тази област са на едно мнение по този въпрос: ако има физическо насилие, трябва да излезете, дори това да означава напускане на красив дом и отиване в подслон за жени, преживели насилие.

Съществува краен способ за контрол, който изисква като доказателство за нейната любов жената да се откаже от нещата, които я правят уникална и които са важна част от личността ѝ. Мизогинистът (от гръцки – „женомразец“, бел.ред.) изисква партньорката му да стесни своя свят, за да се запази мирът между тях.

Ограничаване на вашия свят

Този процес често започва по фин, косвен, благ начин, което ви ласкае. Например, предположете, че сте започнали курс по една вечерна лекция седмично. Партньорът ви дава да разберете, че брои минутите, докато се приберете у дома и колко самотен и нещастен е той докато ви няма.

Това може да звучи като израз на истинска любов — той има нужда вие да сте с него през цялото време! Но е много кратък скокът от този вид „посвещение“ до обсебването на части от живота ви. Разбира се, можете да се откажете от курса, но по всяка вероятност скоро ще има някаква друга дейност, която е важна за вас и заплаха за него. Каква част от вашата личност трябва да отречете, за да докажете любовта си?

Съществува една ненаситна, изискваща характеристика на любовта на мизогиниста: без значение колко давате или от какво се отказвате, то никога не е достатъчно. Той никога не е убеден, че вие се интересувате от него толкова, колкото той от вас. Постоянно ще въвежда нови проверки на вашата отдаденост. Много прилича на това да имате държавен изпит всяка седмица по един и същи предмет, изпит, който никога не можете да преминете.

Мизогинистът използва или пряк контрол, или непряк контрол, за да постигне своята цел. Той може директно да заяви, да пледира или да изисква да се откажете от работа, от обучение или от дружба. Може да започне косвено да атакува сферите, които са заплашителни за него, като прави продължаването на нещата толкова ужасно за вас, че се отказвате само за да запазите мира.

Но без значение какъв метод използва вашият партньор, резултатът е един и същ: вие сериозно сте ограничили вашия свят, за да задоволите неговите потребности.

 

Мъжете, които мразят жени и жените, които ги обичат – Сюзън Форуърд, Джоан Торес

Издателство: Сиела, ciela.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ако се нуждаеш от подкрепа, или прегръдка – просто го кажи!

Чувстваме се наранени, защото очакваме признание за усилията си

Когато даваме от сърце, обогатяваме живота на хората около нас