Това, което обичаш, те прави човекът, който си! Не се отказвай от него, защото това означава да се откажеш от себе си!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Не се страхувай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Ако трябва да се отказваш от това, което обичаш, заради някой, който те обича, значи той не те обича истински….

Да намерим себе си отново

Всяка жена, която е била в дълготрайна връзка с мизогинист, е трябвало да прави компромиси, за да запази мира. Може би е трябвало да се откажете или да оставите да се разклати обещаваща кариера, академична работа или други дейности и интереси, които вашият партньор не одобрява. Може би също така е трябвало да се откажете от хора, които са важни в живота ви, защото партньорът ви ревнува или се чувства заплашен от тях. Колко вълнуващо ще бъде за вас да разберете, че няма нищо, което да ви спира да си възвърнете тези ценни неща в живота си!

Възвърнете си това, което сте загубили

Връзките с мизогинист поглъщат огромно количество енергия. Няма нищо по-изтощително от напрежението и конфликтите, и нищо по-ободряващо и даващо енергия от посвещаването да бъдеш добър към себе си и да останеш верен на себе си. Много жени преживяват този вид възраждане, след като са започнали да внасят обратно в живота си нещата, на които някога са държали.

Важно е да не се отхвърлят или омаловажават интересите и дейностите, които ви радват. Ако са важни за вас, те са част от това, което ви прави тази, която сте. „Да мога да ходя на кино спокойно“ може да не звучи като голямо постижение, но за Джаки то представляваше трудно извоювана промяна, която ѝ даде възможност да прави това, което ѝ доставя удоволствие, без да се интересува от одобрението на някой друг.

Привлекателността от това, да изградите други области от вашия живот

Много жени гледат на интимната връзка като на почти всичко за емоционалното си задоволяване. Капанът за жената с партньор мизогинист е, че това не само стеснява нейния свят, но може да я настрои да приема всякакво отношение, защото тя има толкова малка опора в собствения си живот.

Когато Нанси се оженила за Джеф се лишила не само от своята кариера, но и от повечето си приятели. Веднъж възстановила много от своята самоувереност в резултат на терапията, тя поднови връзките си с голяма част от тези хора. Приятелите ѝ също се нуждаеха от нея. Нанси беше забравила колко е забавно да се излиза с тях. Тя също откри, че след като завърши курса за пътуващи търговци и започна работа, беше много по-малко уязвима за враждебното поведение на Джеф.

Разнообразието в живота ѝ   даде нова перспектива за нея самата и за брака ѝ, и тя престана да претоварва връзката с твърде много емоционални изисквания, потребности и очаквания. По времето когато напусна терапията, Нанси беше все още раздвоена дали да остане с Джеф. Но тя знаеше, че е достатъчно уверена в себе си и не се страхува да вземе решението да го напусне, ако трябва, защото повече не гледаше на брака като нещо, което трябва да запълва целия ѝ живот.

Много жени са искрено изненадани от увереността и вълнението, които са резултат от разширяването на техния хоризонт и от придобиването на по-голяма независимост.

Съществено е всяка жена да разбере, че колкото повече има свой собствен живот, отделен от партньора ѝ, толкова по-добре ще се чувства и с по-малко паника ще приема големите промени в живота.

Естествено, тези твърдения не означават намаляване или обезценяване на удоволствията от съвместния живот. Ние всички имаме основни човешки желания да сме близки с други хора и да сме в семейна или интимна двойка. Но да си част от двойката не би трябвало да означава ограничаване на вашия свят или загубване на себе си.

 

Мъжете, които мразят жени и жените, които ги обичат – Сюзън Форуърд, Джоан Торес

Издателство: Сиела, ciela.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ако се нуждаеш от подкрепа, или прегръдка – просто го кажи!

Чувстваме се наранени, защото очакваме признание за усилията си

Когато даваме от сърце, обогатяваме живота на хората около нас

Из „Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота“

"Защо ли нещата трябва да се променят, - прошепна Прасчо. Пух помисли, помисли и каза: Така имат възможност да станат по-добри." - "Мечо Пух", Алън Милн

...Промяната не иска да разруши живота ни. Тя идва, за да преподреди живота ни. Размества мозайката, за да нарисува нова картина, по-красива, по-завършена, по-пъстроцветна картина. Картина, в която нещата, които са били излишни, са премахнати. А нещата, които са липсвали, са на мястото си. Картина, която е нашата картина. 
Затова, когато ни се струва, че животът ни се преобръща с главата надолу, нека си напомним, че ние виждаме само отрязък от картината. Цялостната картина я вижда единствено Бог. Нека се оставим в ръцете Му. Нека Му се доверим...
(продължава)

Автор: Гергана Лабова

Помогни на МОСТ за книги да продължи, заделяйки с $1 / месечно.

От наша страна, ще tи предоставим свободен ежедневен достъп до всички публикации в новия ни проект "Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота".

Чети на: www.patreon.com/GerganaLabova

(До 10 февруари 2019 всички текстове ще са достъпни за четене.)

Become a Patron!

Сподели мнението си