Не се страхувай да покажеш кой си. Само така ще привлечеш правилните хора към себе си!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

За да създадем връзка с един човек, трябва да му позволим да ни опознае. 

Процесът на взаимното опознаване

Себеразкриването може да бъде изпълнен с удоволствие процес на взаимно опознаване. Единият от събеседниците започва малко по малко да разбулва истинската си същност, с надеждата, че когато другият започне да го опознава такъв, какъвто е в действителност, това ще подсили интереса и желанието му да узнава все нови и нови неща, а същевременно и ще го насърчи също да започне да се себеразкрива.

Процесът на себеразкриване е симетричен, а това означава, че обикновено хората, с които общувате, откриват пред вас съкровената си същност дотолкова, доколкото и вие откривате вашата пред тях. Рядко някой от партньорите или събеседниците разкрива много повече от другия – с изключение при психо-терапевтичните сеанси.

В междуличностните си взаимоотношения и връзки от всякакъв характер можете да допринесете за взаимното опознаване и себеразкриване, като подтикнете проявите на симетричност.

Задавайте въпроси, показвайте интерес към отговорите, които получавате, а после се опитайте да свържете
тези отговори със собствените си познания и житейски опит. И ако другият човек не е някой грубиян или егоцентрик, той много скоро също ще започне да ви задава въпроси, за да ви подтикне и вие да се себеразкривате.

Себеразкриването протича симетрично и с нарастването на доверието между двамата събеседници, съдържанието на обменяната лична информация става по-задълбочено. С разгръщането на разговора – както впрочем и с разгръщането на всяка междуличностна връзка – взаимодействието между двамата събеседници / партньори постепенно придобива все по-голямо значение и смисъл.

Общуването между двама души обикновено преминава през четири етапа: етап на клишетата, етап на фактите, етап на мненията и етап на чувствата.

 

Скритият смисъл на думите (част от изданието Езикът на тялото. Скритият смисъл на думите – Алан Пийз) – Алан Гарнър

Издателство: Сиела, ciela.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Да си щастлив ли? Това е всеки ден да даряваш с щастие хората около себе си!

От днес ще посрещам всеки ден с любов в сърцето. От днес започвам да живея

Докато не заглушиш гласа на егото, няма как да чуеш гласа на любовта