Прощаваш, когато приемеш несъвършенствата на хората и продължиш да ги обичаш…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Прощавай, Откъси | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Да простиш означава да приемеш, че случилото се не е по-важно от това, което следва…

Как да простя на човек, който ме е наранил дълбоко?

Осъди го, запиши, задай четирите въпроса (Истина ли е? Можем ли да сме абсолютно сигурни, че е истина?, Как реагираме, когато мислим за това?, Какви щяхме да бъдем без мисълта?), обърни твърдението.

Увери се сама, че прошката означава да откриеш, че това, което смяташ, че се е случило, не е. Докато разбереш, че няма какво да прощаваш, не си простила наистина. Никой никого не е наранявал. Никой никога не е вършил нищо ужасно. Няма нищо непростимо освен непроучените ти мисли относно случилото се. Така че, когато и да страдаш, проучвай, вглеждай се в мислите и си открий свободата си. Бъди като дете. Започни с изчистено съзнание, което не знае нищо. Нека неинформираността те води по пътя към свободата.

Истината ли е, че не мога да нараня друг човек?

Невъзможно е да нараня когото и да било. (Моля те, не се опитвай да повярваш в това. За теб не е вярно, докато не го осъзнаеш сама.) Единственият човек, когото мога да нараня, съм самата аз. Ако директно ме попиташ за истината, ще ти кажа, каквото виждам. Искам да ти дам каквото търсиш. Според начина, по който приемаш отговора ми, или се нараняваш, или извличаш полза от него.

Да обичаш това, което е – Байрон Кейти , thework.com/en/about-byron-katie, и Стивън Мичъл

Издателство: Сребърно звънче, srebarnozvanche.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Прошката значи да обичаш себе си. Защото с нея изхвърляш товара на омразата и гнева от живота си

Прошката през погледа на 10 писатели

Какво значи да си смел…

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си