Забрави за миналото и остави на Бог бъдещето. Ти бъди в настоящето и му се радвай!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Не мисли за миналото – то е опит. Гледай напред към бъдещето, но не забравяй да се насладиш на настоящето.

Измети паяжините от съзнанието си, преди да са го обсебили.

Съзнанието е място само за себе си; като вътре в себе си може да направи рай от ада и ад от рая.
Защо ти все още мислиш за любовта, която изгуби преди много време, заради собствената си глупост и безразсъдство? Този спомен ще помогне ли на храносмилането ти – тази сутрин?

Защо все още скърбиш за неуспехите си? Сълзите ще подобрят ли уменията ти, докато се трудиш за семейството си – днес?

Защо все още си припомняш лицето на онзи, който те е наранил? Мисълта за сладко отмъщение ще ти помогне ли да спиш по-добре – довечера?

Отминали приятелства, неуспешни служби, нараняващи думи, незаслужен яд, изгубени пари, незаздравели сърдечни рани, пропаднали цели, разрушени амбиции, предадена лоялност… защо съхраняваш цели този хаос, като че ли има някаква стойност – за днес? Защо си позволил подобни отвратителни и никому ненужни паяжини да се съберат по тавана на съзнанието ти до такава степен, че там вече едва ли има място за щастливите мисли за днешния ден?

Отърви се от недостойните провиснали нишки на миналото, които са се насъбирали малко по малко с годините. Ако не ги разчистваш старателно, с времето лепкавите им въжета могат да те задушат. Способността да забравяш е предимство, а не недостатък.

И приеми, че вчерашният ден – с всичките му грешки и грижи, болка и сълзи – е отминал безвъзвратно и не може да те вече нарани, не е и осезаемо. Осъзнай също така, че нищо не може да направиш и за утрешния ден, за да се справиш евентуалните му душевни болки и гафове, докато слънцето отново не изгрее. Единственото, що имаш изцяло на твое разположение и което можеш да пресътворяваш както си поискаш, е само настоящият час.

Никога не оставяй притесненията за утрешния ден да засенчват увереността на днешния. Истинско безумие е да предвкусваш злото преди да е дошло. Не губи и минута в безпокойни мисли за онова, което може никога да не се случи. Занимавай се само с настоящето. Този, който твърде се тревожи за бъдещи нещастия, страда от тях два пъти.

Забрави каквото е минало… и остави Бог да се занимава с бъдещето. Той е далеч по-способен от теб.

 

Най-великият успех на света – Ог Мандино

Издателство: СД „Недкова и сие — Математика“

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Всяко чудо, което правите, се отразява благоприятно върху живота

Никога няма да откриеш дъга, ако гледаш надолу

Мислите ви формират вас… и света около вас