Ти си способен на успех! Просто трябва да повярваш в себе си!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Не се предавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Никога не прави компромиси със себе си, защото рано или късно ще съжаляваш за това, което си пропуснал.

Освен от външните бариери, поставени от обществото, ние, жените, сме възпрепятствани и от вътрешните си бариери. Ние спираме себе си и за дребни, и за едри неща, защото ни липсва самочувствие, защото не задаваме въпроси и защото отстъпваме, когато трябва да настъпваме. Ние възприемаме негативните послания, които получаваме през целия си живот – посланията, в които се казва, че не е правилно жените да са прями, агресивни и по-силни от мъжете.

Ние подценяваме собствените си способности за успех. Продължаваме да вършим по-голямата част от домакинската работа и отглеждането на децата. Правим компромиси с решенията си в кариерата, за да отворим място за партньори и деца, които може още да не съществуват.

Общоприетото допускане е, че мъжете могат едновременно да имат успешен професионален и пълноценен личен живот. За жените се приема, че да се опитваш да имаш и двете, е в най-добрия случай трудно, а в най-лошия – невъзможно. Те са заобиколени от заглавия и разкази, които ги предупреждават, че не могат да се посветят едновременно на кариера и на семейство.

Многократно им се повтаря, че трябва да избират, защото ако се опитват да правят прекалено много неща, ще са измъчени и нещастни и ще се провалят. Формулирайки проблема като „баланс между работата и живота“, като че ли те са диаметрално противоположни, на практика означава, че работата винаги ще е губещата страна. Кой е този, който би избрал работата пред живота?

 

Реши се – Шерил Сандбърг, leanin.org

Издателство: Сиела, ciela.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

За да сме щастливи, трябва да се научим да вършим всичко навреме

След време човек се научава…

Време е да спреш да позволяваш на миналото да контролира съдбата ти

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си