Винаги бъди верен на себе си. Прави най-доброто, на което си способен, и знай, че си постигнал най-великия успех

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Никога не се стреми да бъдеш нещо друго освен самия себе си.

Тайната на щастливия живот е да бъдеш това, което си, и да станеш това, което си способен да станеш. Всяка жива душа има различни дарби, различни желания и различни способности. Бъди себе си! Само опитай да бъдеш нещо друго освен себе си и, дори да заблудиш целия свят, ти самият ще десет хиляди пъти по-нищожен от абсолютното нищо.

Никога не хаби усилия да се издигаш в нещо, което не си, за да угодиш на други. Никога не слагай лъжливи маски, за да задоволяваш суетата си. Никога не се напрягай да бъдеш оценяван за постиженията си, защото тогава ще престанат да те оценяват за това кой си.

Помисли как живеят растенията и животните в полето. Памучното растение ражда ли дори една ябълка? Нарът изпълва ли със сок портокали? Лъвът опитва ли се да лети?

Само човекът измежду всички живи същества безразсъдно се стреми да бъде различен от това, за което е замислен, докато животът не го бележи като неприспособен. Неприспособените хора са провалът на света – те винаги гонят някаква все по-печеливша кариера, която никога няма да постигнат, докато не се обърнат към себе си.

Не можеш да избираш призванието си. Призванието само избира тебе. Благословен си със специални умения, които са само и единствено твои. Използвай ги такива, каквито са – каквито и да са, – и забрави за опитите си да бъдеш някой друг. Някой талантлив колесничар би могъл да печели и злато, и слава с уменията си. Но изпрати го да събира смокини, и ще си остане гладен.

Никой не може да заеме мястото ти. Разбери го и бъди себе си. Не си задължен да успееш. Задължен си само да бъдеш верен на себе си.

Прави най-доброто, което можеш да правиш в делата, където и най-добър, и в душата си ще знаеш, че си „най-великият успех на света“.

 

Най-великият успех на света – Ог Мандино

Издателство: СД „Недкова и сие — Математика“

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Всяко чудо, което правите, се отразява благоприятно върху живота

Никога няма да откриеш дъга, ако гледаш надолу

Мислите ви формират вас… и света около вас