Да печелиш пари от труда си не е лошо. Лошо е, когато продаваш труда си за пари…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
Снимка: postplanner.com

Снимка: postplanner.com

Проблемът не е в парите, а в нашето отношение към тях. Сами по себе си, те не са опорочени. Опорочен е начинът, по който се стремим към тях. И по който ги използваме.

Често се забравя, че поначало парите не са били нищо повече от начин да се улесни размяната между хората – размяна на стоки, но също и размяна на умения, на услуги, на съвети. Преди парите е съществувала натуралната размяна. Когато сте се нуждаели от нещо, е трябвало да намерите някой, който да се интересува от това, което пък вие предлагате в замяна. Не е било лесно… Въвеждането на парите е позволило всяка стока и услуга да имат съответната цена и парите, получени от този, който ги предлага, да му позволят свободно да придобива други, необходими му стоки и услуги. В това няма нищо лошо. В известен смисъл можем да кажем, че колкото повече се движат парите, толкова повече размени правят хората и толковае по-добре…

– Обяснено по този начин, си е направо прекрасно!

– Би трябвало да е. Хубаво е да предлагаш на другите създаденото от теб, плода на труда, на уменията ти, а в замяна да получаваш пари и с тях да придобиваш онова, което те могат да създадат, а ти не можеш. Поначало парите не би трябвало да бъдат трупани, а да бъдат използвани. Ако всички се ръководехме от този принцип, нямаше да съществува безработица, защото услугите, които човеците са способни да си правят един на друг, са неограничени на брой и вид. Достатъчно би било да подпомагаме творческите заложби на хората и да ги насърчаваме да реализират идеите си.

– Защо тогава в наше време парите са станали нещо нечисто?

– За да го разберем, е нужно най-напред да осъзнаем смисъла на две неща: как печелим пари и как ги харчим. Парите са чисти, когато са резултат на уменията ни, когато сме дали най-доброто от себе си. В такъв случай те носят истинско удовлетворение на този, който ги печели. Ако са получени с измама, ако жертва на измамата са станали клиенти или колеги, се заражда онова, което символично се определя като отрицателна енергия – по примера на шаманите можем да я назовем „хуча“. Тя дърпа света надолу, омърсява умовете и носи нещастие както на ограбения, така и на грабителя. Той може да мисли, че е спечелил нещо, обаче трупа вътре в себе си тази хуча, която все повече и повече ще му пречи да бъде щастлив. С напредването на възрастта отрицателната енергия може да се прочете по лицето ни, без значение какви богатства сме натрупали… А онзи, който печели пари, давайки най-доброто от себе си и уважавайки околните, може да забогатее, разцъфтявайки физически и духовно.

 

Човекът, който искаше да бъде щастлив – Лоран Гунел, laurentgounelle.com

Издателство: Колибри, colibri.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още :

За да се чувстваш щастлив, трябва да се занимаваш не с печеленето на пари, а с работата, от която получаваш щастие

Вложете времето и вниманието си в градивни действия. И те ще ви се отплатят многократно

Не се отказвай като видиш трудности!Те са там, за да калят характера ти