Ошо: Вместо да се опитваш да променяш другите и света, промени себе си. Развий себе си. Пречисти себе си

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Препоръчано, Писателски блог | 0 Коментара
снимка: peakpx.com

снимка: peakpx.com

Който променя себе си, променя света.

Хората, ко­ито вярват, че чрез активните си действия могат да про­менят света, обикновено не забелязват, че в действител­ност стават роби на обстоятелствата; и че обстоятелст­вата променят тях, а не те променят обстоятелствата.
Истинската активност се ражда от спокойствието.
Признак на зрялост е, когато човек остави нещо да се слу­чи, без веднага да се намеси в него.
Обикновено, когато чу­ят това, хората започват да възразяват. Те смятат, че, ако последват това правило, ще изгубят интелигентността си, хитростта, ума, че ще станат играчка в ръцете на другите, че безнадеждно ще затънат. Те не искат да се откажат от любимите си борби и да преми­нат само към отбрана. Всеки иска да продължи да показва на другия „Кой е всъщност“, иска да упражнява власт. Който променя себе си, променя света. В света няма нищо за оправяне, но в нас има много.
Мъдрецът е в хармония с всички облас­ти на съществуването и затова живее в най-добрия от всички възможни светове. Той вижда действителността и знае, че всичко, което го има, е добро. Не търси повече щастието, защото го е намерил. В себе си.

Автор: Ошо

 

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ошо: Научи се да слушаш сърцето си – то няма да те подведе!

Ошо: Не се опитвай да разбереш живота. Живей го! Не се опитвай да разбереш любовта. Навлез в нея!

Ошо: Да постигнеш зрелостта значи да си постигнал своята истинска същност

Тагове:

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си