Ако имам сила да затворя вратите в миналото си, ще намеря себе си в настоящето

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
илюстрация: pezcame.com

илюстрация: pezcame.com

Ти не си своето минало.  Ти не си своето вчера.  Ти не си онова, което си направил вчера, кое­то си казал вчера, което си мислел вчера.  На много хора ще им се иска да мислиш, че си своето вчера.  Всъщност някои други ще настоя­ват, че си.  Защото биха се радвали, ако продължаваш да изглеждаш по същия начин.  От една страна, за да могат после да се окажат „прави“ по отношение на тебе… Ти си поканен да правиш само едно – да живееш в момента.  Да пресътвориш Своето Аз в настоящия момент.  

 Как мога да си изясня кой съм и кой не съм?

– Да почнем най-напред с това кой не си, за­щото там се крие най-големият проблем.

– Добре.  Кой не съм?

Ти не си – първо и най-важно, искам да ти кажа, че ти не си – своето минало.  Ти не си своето вчера.  Ти не си онова, което си направил вчера, кое­то си казал вчера, което си мислел вчера.  На много хора ще им се иска да мислиш, че си своето вчера.  Всъщност някои други ще настоя­ват, че си.  Защото биха се радвали, ако продължаваш да изглеждаш по същия начин.  От една страна, за да могат после да се окажат „прави“ по отношение на тебе.  От друга страна, за да могат после да „зависят“ от тебе.

Ти си поканен да правиш само едно – да живееш в момента.  Да пресътвориш Своето Аз в настоящия момент. Това ти помага да отделиш Своето Аз от пре­дишните си представи за себе си – основани в по-голямата си част върху представите на други хора за тебе. 

– Как мога да забравя миналото си? Представите на другите за мене са основани, поне отчасти, на преживяванията и опита им, свързани с мене – с пове­дението ми – в миналото.  Какво трябва да направя, чисто и просто да забравя, че съм направил тези неща? Да се престоря, че те нямат значение?

– Нито едното, нито другото.  Не се опитвай да забравиш миналото си, опи­тай се да промениш бъдещето си.

Най-лошото, което можеш да сториш, е да забравиш миналото си.  Забрави миналото си и ще забравиш всичко, което то трябва да ти пока­же, всичко, което то ти е поднесло като дар.

Нито пък трябва да се преструваш, че то няма значение.  По-скоро признай, че то има значение.  И точно защото има значение, ти си решил нико­га вече да не повтаряш някои свои постъпки.

Но след като веднъж си взел това решение, раздели се с миналото си.  Да се разделиш с него не значи да го забравиш.  Значи да спреш да се държиш здраво за него, да престанеш да стоиш, прилепен към миналото си, като че ли без него ще потънеш.  Ти потъваш заради него.

Спри да използваш миналото си, за да се държиш на повърхността чрез представите си за това Кой Си Ти.  Раздели се с тези стари ориен­тири и плувай към нов бряг.

Недей нито да почиваш върху лаврите си, ни­то да бъдеш спъван от неуспехите си.  По-скоро поставяй ново начало; започвай отново във всеки златен момент от Сега.

 

Приятелство с Бога – Нийл  Доналд Уолш, nealedonaldwalsch.com

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още: 

Ти си този, който създава щастието. И започни от днес!

Всичко, за което мечтаем можем да постигнем още днес!

Прави всичко с любов- така всеки ден от живота ти ще бъде щастлив и успешен

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си