Щастието идва отвътре! Никога няма го да намерите, преследвайки връзки, работа, пари или красота! Щастието винаги започва от нас самите

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Препоръчано, Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
Снимка: lifestyle.sapo.pt

снимка: lifestyle.sapo.pt

Спрете да чакате утре, лятото, петък, някой да се влюби във вас. Щастието се достига, когато спрем да чакаме, и вземем максималното от момента, в който се намираме сега.

– Значи не сте доволен от сегашната си работа, така ли? – поинтересува се Джордж.

– Не, не бих казал. Просто си мисля, че ще съм много по-доволен на новото място. Предложението звучи много добре.

– Какво ви кара да мислите, че ще сте по-доволен на новата работа?

– Не знам – отвърна Джош, като поклати глава. – Просто имам такова чувство.

Джордж поклати глава и се засмя, но не защото му беше забавно. Джош усети, че се смее по друга причина. Той погледна часовника си. Бяха разговаряли две минути, беше време да извади лаптопа си. Джордж обаче продължи:

– Извинявайте, че се изсмях. Просто всеки винаги си мисли, че ще бъде по-щастлив някъде другаде. Хората постоянно си сменят работата, развеждат се и се женят повторно, стремят се към нещо повече, а това, което търсят, е вътре в тях. Има една стара поговорка, която е много вярна: „Където и да отиваш, ти вече си бил там.“ Когато станете на моите години, ще осъзнаете, че проблемът не е в шефа ви. Не е необходимо да търсите нова работа, за да се почувствате по-щастлив. Отговорът е във вас самия. Нашето щастие не зависи толкова от външни сили, колкото от това, което е вътре в нас. Щастието е вътрешно състояние. То е въпрос на личен избор.

– Не мислите ли обаче, че определени професии те правят по-щастлив, отколкото други? – попита Джош. – Например аз си мисля, че ще се чувствам много нещастен, ако цял ден се ровя в числа като счетоводител.

Джордж се хвана за брадичката и се замисли за момент. „Разбира се, някои професии са по-забавни от други. Някои хора обичат числата, затова биха се чувствали щастливи, ако работят с тях. Ако обичате работата си и я вършите добре, има голяма вероятност тя да ви прави щастлив. Обаче нещата не са толкова прости. Срещал съм шофьори на автобус, портиери и продавачи, които си вършат работата с повече желание и са по-щастливи от бизнесмени, печелещи милиони долари. Убеден съм, че щастието идва нe от онова, което правим, а от отношението ни към него. Начинът, по който мислим за работата си, това как я чувстваме и подходът ни към нея определят дали ще бъдем щастливи на работното си място.

Джордж замълча за момент и добави тихо:

– Джош, мисля, че ще си щастлив, ако решиш да бъдеш щастлив.

 

Семенцето – Джон Гордън, jongordon.com

Издателство: Skyprint, skyprintbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Когато си щастлив, обичаш света и другите. Когато обичаш света и другите си щастлив!

Ти си този, който създава щастието. И започни от днес!

Очакването на щастието, което ще дойде „утре“, ни пречи да сме щастливи днес

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си