Щастието идва отвътре! Никога няма го да намерите, преследвайки връзки, работа, пари или красота! Щастието винаги започва от нас самите

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Препоръчано, Осъзнавай | 0 Коментара
Снимка: lifestyle.sapo.pt

снимка: lifestyle.sapo.pt

Спрете да чакате утре, лятото, петък, някой да се влюби във вас. Щастието се достига, когато спрем да чакаме, и вземем максималното от момента, в който се намираме сега.

– Значи не сте доволен от сегашната си работа, така ли? – поинтересува се Джордж.

– Не, не бих казал. Просто си мисля, че ще съм много по-доволен на новото място. Предложението звучи много добре.

– Какво ви кара да мислите, че ще сте по-доволен на новата работа?

– Не знам – отвърна Джош, като поклати глава. – Просто имам такова чувство.

Джордж поклати глава и се засмя, но не защото му беше забавно. Джош усети, че се смее по друга причина. Той погледна часовника си. Бяха разговаряли две минути, беше време да извади лаптопа си. Джордж обаче продължи:

– Извинявайте, че се изсмях. Просто всеки винаги си мисли, че ще бъде по-щастлив някъде другаде. Хората постоянно си сменят работата, развеждат се и се женят повторно, стремят се към нещо повече, а това, което търсят, е вътре в тях. Има една стара поговорка, която е много вярна: „Където и да отиваш, ти вече си бил там.“ Когато станете на моите години, ще осъзнаете, че проблемът не е в шефа ви. Не е необходимо да търсите нова работа, за да се почувствате по-щастлив. Отговорът е във вас самия. Нашето щастие не зависи толкова от външни сили, колкото от това, което е вътре в нас. Щастието е вътрешно състояние. То е въпрос на личен избор.

– Не мислите ли обаче, че определени професии те правят по-щастлив, отколкото други? – попита Джош. – Например аз си мисля, че ще се чувствам много нещастен, ако цял ден се ровя в числа като счетоводител.

Джордж се хвана за брадичката и се замисли за момент. „Разбира се, някои професии са по-забавни от други. Някои хора обичат числата, затова биха се чувствали щастливи, ако работят с тях. Ако обичате работата си и я вършите добре, има голяма вероятност тя да ви прави щастлив. Обаче нещата не са толкова прости. Срещал съм шофьори на автобус, портиери и продавачи, които си вършат работата с повече желание и са по-щастливи от бизнесмени, печелещи милиони долари. Убеден съм, че щастието идва нe от онова, което правим, а от отношението ни към него. Начинът, по който мислим за работата си, това как я чувстваме и подходът ни към нея определят дали ще бъдем щастливи на работното си място.

Джордж замълча за момент и добави тихо:

– Джош, мисля, че ще си щастлив, ако решиш да бъдеш щастлив.

 

Семенцето – Джон Гордън, jongordon.com

Издателство: Skyprint, skyprintbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Когато си щастлив, обичаш света и другите. Когато обичаш света и другите си щастлив!

Ти си този, който създава щастието. И започни от днес!

Очакването на щастието, което ще дойде „утре“, ни пречи да сме щастливи днес

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си