Щастието идва отвътре! Никога няма го да намерите, преследвайки връзки, работа, пари или красота! Щастието винаги започва от нас самите

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси, Препоръчано
Снимка: lifestyle.sapo.pt

снимка: lifestyle.sapo.pt

Спрете да чакате утре, лятото, петък, някой да се влюби във вас. Щастието се достига, когато спрем да чакаме, и вземем максималното от момента, в който се намираме сега.

– Значи не сте доволен от сегашната си работа, така ли? – поинтересува се Джордж.

– Не, не бих казал. Просто си мисля, че ще съм много по-доволен на новото място. Предложението звучи много добре.

– Какво ви кара да мислите, че ще сте по-доволен на новата работа?

– Не знам – отвърна Джош, като поклати глава. – Просто имам такова чувство.

Джордж поклати глава и се засмя, но не защото му беше забавно. Джош усети, че се смее по друга причина. Той погледна часовника си. Бяха разговаряли две минути, беше време да извади лаптопа си. Джордж обаче продължи:

– Извинявайте, че се изсмях. Просто всеки винаги си мисли, че ще бъде по-щастлив някъде другаде. Хората постоянно си сменят работата, развеждат се и се женят повторно, стремят се към нещо повече, а това, което търсят, е вътре в тях. Има една стара поговорка, която е много вярна: „Където и да отиваш, ти вече си бил там.“ Когато станете на моите години, ще осъзнаете, че проблемът не е в шефа ви. Не е необходимо да търсите нова работа, за да се почувствате по-щастлив. Отговорът е във вас самия. Нашето щастие не зависи толкова от външни сили, колкото от това, което е вътре в нас. Щастието е вътрешно състояние. То е въпрос на личен избор.

– Не мислите ли обаче, че определени професии те правят по-щастлив, отколкото други? – попита Джош. – Например аз си мисля, че ще се чувствам много нещастен, ако цял ден се ровя в числа като счетоводител.

Джордж се хвана за брадичката и се замисли за момент. „Разбира се, някои професии са по-забавни от други. Някои хора обичат числата, затова биха се чувствали щастливи, ако работят с тях. Ако обичате работата си и я вършите добре, има голяма вероятност тя да ви прави щастлив. Обаче нещата не са толкова прости. Срещал съм шофьори на автобус, портиери и продавачи, които си вършат работата с повече желание и са по-щастливи от бизнесмени, печелещи милиони долари. Убеден съм, че щастието идва нe от онова, което правим, а от отношението ни към него. Начинът, по който мислим за работата си, това как я чувстваме и подходът ни към нея определят дали ще бъдем щастливи на работното си място.

Джордж замълча за момент и добави тихо:

– Джош, мисля, че ще си щастлив, ако решиш да бъдеш щастлив.

 

Семенцето – Джон Гордън, jongordon.com

Издателство: Skyprint, skyprintbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Когато си щастлив, обичаш света и другите. Когато обичаш света и другите си щастлив!

Ти си този, който създава щастието. И започни от днес!

Очакването на щастието, което ще дойде „утре“, ни пречи да сме щастливи днес