Животът ни е даден, защото сме достатъчно силни да го изживеем!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
Снимка: www.success.com

снимка: success.com

Победителите са не тези, които никога не се провалят, а тези, които никога не се отказват!

Как тогава да се отърсите от провала и срама, за да продължите с творческия си живот?

Преди всичко простете си. Ако сте направили нещо, но не се е получило добре, зарежете го. Помнете, че вие сте само начинаещи, дори да работите в занаята от петдесет години. Всички тук сме начинаещи и ще си умрем такива. Затова забравете за последния си проект и с открито сърце започнете да търсите следващия. Веднъж, докато пишех за списание „GQ“, главният редактор Арт Купър прочете статия, над която бях работила пет месеца (задълбочен пътепис за сръбската политика, който, между другото, бе струвал малко състояние на списанието), и час по-късно ми каза: Това не става и няма и да стане. Оказва се, че нямаш капацитета за тази история. Не искам да губиш и минута повече за нея. Минавай веднага към следващата си задача, моля те.

Беше рязко и шокиращо, но можете ли да се сетите за нещо по-ефективно?

Аз послушно се залових за следващата си задача.

Винаги следващата.

Не спирайте да се движите.

Каквото и да правите, не се взирайте твърде дълго в провалите си. Няма нужда да правите аутопсии на катастрофалните си опити. Няма защо да знаете какво значи нещо си. Помнете: боговете на творчеството не са длъжни да ви обясняват каквото и да било. Овладейте разочарованието си, признайте го и продължете нататък.Накълцайте провала си на парчета и го използвайте като примамка. за да уловите следващия си проект. Един ден всичко може да ви се стори повече от логично; да разберете защо е трябвало да прегазите тресавището, за да стигнете до по-добро място. А може и да не стане така.

Както дойде.

Вие във всеки случай продължавайте напред.

Каквото и да стане, не спирайте да работите. (Винаги се осланям на мъдрия съвет на английския учен от XVII век Робърт Бъртън за преодоляването на меланхолията: Не бъдете самотни, не стойте бездейни.) Намерете си какво да правите-каквото и да е, дори да е съвсем друг тип творческа работа, просто за да се разсеете от тревожността и напрежението. Веднъж, докато се мъчех с една книга, се записах на курс по рисуване, просто за да отворя друг творчески канал в ума си. Не рисувам добре, но това нямаше значение: важното беше да поддържам връзка с художественото. Опитвах се сама да си настроя чарковете, за да намеря вдъхновение. B крайна сметка, след като порисувах известно време, писането отново потръгна. Айнщайн наричал тази тактика „комбинаторна игра“-активирането на един канал в ума чрез черпене от друг. Затова, когато се затруднявал с някоя математическа загадка, той често свирел на цигулка; след няколко часа coнати обикновено намирал търсения отговор. Мисля си, че тайната на тази комбинаторна игра отчасти се крие във факта, че тя успокоява егото и страховете ви, като понижава залозите. Някога имах приятел, който беше талантлив бейзболист, но в един момент започна да губи самообладание и това се отрази на играта му. Той се отказа от бейзбола и една година игра футбол. Не беше най-добрият футболист, но му харесваше в не униваше, когато грешеше, защото егото му знаеше истината: Никога не съм твърдял, че това е моят а игра. Важното бе, че извършва някаква физическа активност, за да се върне в собствената си кожа, да излезе от главата си и да си възвърне усещането за лекота на тялото. И беше забавно. След като година рита топката за развлечение, той се върна към бейзбола и изведнъж установи, че отново може да играе, при това по-добре и по-леко от всякога.

Иначе казано: ако не можете да правите това, за което копнеете, идете да правите нещо друго. Излезте да разходите кучето, съберете боклуците от улицата пред дома ви, после пак разходете кучето, направете сладкиш с праскови, оцветете камъчета с ярък лак за нокти и ги струпайте на купчинка. Може да ви се струва, че това е само отлагане на проблема, но ако подхождате е правилното намерение, не е така: това е движение. А всяко движение побеждава инерцията, защото вдъхновението винаги се привлича от движението.

Затова махайте c ръце. Вършете нещо. Създавайте нещо. Каквото и да е. Привлечете вниманието към себе си с някакво творческо действие и най-вече вярвайте, че ако забъркате достатъчно бляскава суматоха, вдъхновението рано или късно ще намери пътя към дома и ще се върне при вас.

 

Магията да твориш, Елизабет Гилбърт,elizabethgilbert.com

Издателство: Прозорец, prozoretz.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ако имам сила да затворя вратите в миналото си, ще намеря себе си в настоящето!

Дай си шанс да успееш. Дори да се провалиш, поне ще си опитал!

Винаги бъди верен на себе си. Прави най-доброто, на което си способен , и знай, че си постигнал най-великия успех