Петър Димков: За хората трябва да съдим по големината на щастието, което създават около себе си

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Препоръчано, Писателски блог | 0 Коментара
снимка: petardimkov.com

снимка: petardimkov.com

Петър Димков, Лечителят, безусловно е най-известното име в народната ни медицина. След завръщането си от фронта, където се прочува освен със смелостта си и с лечителските ди дарби (ранен е 8 пъти в Първата световна, Балканската и Междусъюзническата войни, а малко преди края на военната си кариера става известен като единствения офицер, чиято рота не се разболява от върлуващата холера), Димков става съредактор на в-к „Природен лекар” и лечител-безсребърник (не взима пари на пациентите си). „За дар от Бога пари не вземам” е неговото мото. Автор е на книгите „Наръчник по природно лекуване и живеене“, „Очната диагноза или Тайната на окото“, „Хигиена и лекуване на душата“. Най-популярният му труд е „Българска народна медицина. Природолечение и природосъобразен живот“ в три тома, издание на БАН. Повече информация за този голям българин ще намерите тук: petardimkov.com. А сега ви предлагаме селекция, включваща някои от най-вдъхновяващите му мисли, които и до днес служат като пътеводна светлина на хиляди българи…

Никой не е остарял, преди да загуби интерес към живота.

Ведрите чувства правят духа млад и подмладяват човека.

Истински живот живее оня, който не живее за себе си.

Да благодариш за стореното ти добро означава да правиш и ти добро. Прави добро!

Не можем да се молим само когато имаме нужда. Трябва да благодарим от сутрин до вечер.

Никога не се сърдете и не помрачавайте главата си с черни мисли.

Човек лесно се самозалъгва и самоизлъгва.

Да се вслушваме във вътрешния си глас – той е най-верен.

Бездействието уморява повече и от най-тежкия труд.

Каквото и да вършиш на този свят, важното е да бъде нужно и полезно за хората и ти да имаш съзнанието, че е точно такова.

Владей чувствата си, т. е. владей себе си!

Човекът е като една къща. За да е чиста и спретната, се поддържа не само отвън, а и вътре. Почистват се и се подреждат стаите, за да е чисто, приятно и уютно като си там. А какво правят хората? Сменят дрешките с нови, подстригват си косите и променят прически, слагат герданче и смятат, че всичко е наред. Те не поглеждат безпорядъка в стаичката вътре в тях, изпълнена с обиди, огорчения, неразбиране и страх. Трябва да се изчиства тази стая, за да има здраве и радост.

Вътрешната чистота е най-важната за човека. Вътрешна чистота, това първо е мисълта. Мисълта е основата на всичко и най-великата сила. 

Ние сме склонни да се гордеем със силните си страни, а към нашите слабости сме снизходителни и забравяме, че нашата истинска сила се измерва с най-голямата наша слабост.

За хората трябва да съдим по големината на щастието, което създават около себе си.

 

Подбор: Мария Лабова-Бърграф

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Здравето и щастието идват, когато се научим да балансираме случващото се в душата ни

За да сте здрави, за да сте щастливи, променете мислите си!

За да сме здрави, трябва да сме благодарни на нашето тяло

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

Автор: Гергана Лабова

Сподели мнението си