По-добре да се провалите в оригиналността, отколкото да успеете в имитацията!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
Снимка: socwall.com

снимка: socwall.com

Никой не е по-добър, нито по-лош. Хората са просто уникални и несравними.

Може би се страхувате, че не сте достатъчно оригинални. Може би това е проблемът: притеснявате се, че идеите ви ca банални и прозаични, затова не си струва да ги осъществявате. Много начинаещи писатели споделят c мен: Имам идея, но се боя, че това вече е правено.

Е, да, вероятно вече е правено. Повечето неща вече са правени. Само че не са правени от вас. До края на жизнения си път Шекспир обхванал, общо взето, всички възможни теми, но това не е попречило на писателите и поетите през следващите пет века да ги изследват отново и отново. (И да не забравяме, че много от тези теми вече са били клишета още преди той да се захване с тях.) Твърди се, че когато видял древните пещерни рисунки в Ласко, Пикасо възкликнал: За дванайсет хиляди години не сме научили нищо, и вероятно е бил прав, но какво от това?

Какво, ако повтаряме едни и същи теми? Какво, ако кръжим около едни и същи идеи поколение след поколение? Какво, ако всяко следващо поколение изпитва същите пориви и задава същите въпроси, които хората са изпитвали и задавали векове наред? Все пак ние всички сме свързани, така че не може да няма повторение на творческия инстинкт. Всичко ни напомня за нещо. Но след като вложите собственото си изразяване и страст в една идея, тя става ваша. Колкото повече остарявам, толкова по-малко се впечатлявам от оригиналността. Много повече ме трогва автентичността. Опитите зa оригиналност често изглеждат принудени и маниерни, но автентичността притежава тих резонанс, който не спира да ме вълнува.

Просто казвайте, каквото искате да кажете, и го казвайте с цялото си сърце.

Споделяйте това, което усещате, че трябва да споделите.

Ако е достатъчно автентично, повярвайте, ще бъде и оригинално.

 

Магията да твориш, Елизабет Гилбърт,elizabethgilbert.com

Издателство: Прозорец, prozoretz.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Научи се да бъдеш щастлив във всяка ситуация. Защото всеки ден е уникален и можеш да го живееш само по веднъж

Не търси липси, а се концентрирай върху това, което имаш!

Намери най-доброто у всеки! Няма съвършени хора, но Бог ни обича всички, нали?

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си