По-добре да се провалите в оригиналността, отколкото да успеете в имитацията!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
Снимка: socwall.com

снимка: socwall.com

Никой не е по-добър, нито по-лош. Хората са просто уникални и несравними.

Може би се страхувате, че не сте достатъчно оригинални. Може би това е проблемът: притеснявате се, че идеите ви ca банални и прозаични, затова не си струва да ги осъществявате. Много начинаещи писатели споделят c мен: Имам идея, но се боя, че това вече е правено.

Е, да, вероятно вече е правено. Повечето неща вече са правени. Само че не са правени от вас. До края на жизнения си път Шекспир обхванал, общо взето, всички възможни теми, но това не е попречило на писателите и поетите през следващите пет века да ги изследват отново и отново. (И да не забравяме, че много от тези теми вече са били клишета още преди той да се захване с тях.) Твърди се, че когато видял древните пещерни рисунки в Ласко, Пикасо възкликнал: За дванайсет хиляди години не сме научили нищо, и вероятно е бил прав, но какво от това?

Какво, ако повтаряме едни и същи теми? Какво, ако кръжим около едни и същи идеи поколение след поколение? Какво, ако всяко следващо поколение изпитва същите пориви и задава същите въпроси, които хората са изпитвали и задавали векове наред? Все пак ние всички сме свързани, така че не може да няма повторение на творческия инстинкт. Всичко ни напомня за нещо. Но след като вложите собственото си изразяване и страст в една идея, тя става ваша. Колкото повече остарявам, толкова по-малко се впечатлявам от оригиналността. Много повече ме трогва автентичността. Опитите зa оригиналност често изглеждат принудени и маниерни, но автентичността притежава тих резонанс, който не спира да ме вълнува.

Просто казвайте, каквото искате да кажете, и го казвайте с цялото си сърце.

Споделяйте това, което усещате, че трябва да споделите.

Ако е достатъчно автентично, повярвайте, ще бъде и оригинално.

 

Магията да твориш, Елизабет Гилбърт,elizabethgilbert.com

Издателство: Прозорец, prozoretz.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Научи се да бъдеш щастлив във всяка ситуация. Защото всеки ден е уникален и можеш да го живееш само по веднъж

Не търси липси, а се концентрирай върху това, което имаш!

Намери най-доброто у всеки! Няма съвършени хора, но Бог ни обича всички, нали?