Понякога лошият избор ни води на правилното място!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
Снимка: blogs.thegospelcoalition.org

снимка: blogs.thegospelcoalition.org

Изборът е най-трудното нещо, особено когато става въпрос за избор между това къде трябва да бъдеш и къде искаш да бъдеш!

Тъй като всички приемаме избора си много сериозно, приемането на това ново поведение изисква промяна. Днес можете да започнете с едно простичко упражнение. Седнете за няколко минути и преоценете избора, който сте правили през годините. Вземете лист хартия и напишете в две колони „Добър избор“ и „Лош избор“.

Под всяка избройте поне пет случая на избор, свързани с онези мигове, които смятате за най-паметни и решаващи в живота ви досега-навярно ще започнете с повратни точки, споделяни от повечето хора (провалената сериозна връзка, работата, която сте отказали или на която не са ви назначили, избор на една или друга професия), но се постарайте да включите и някои от случаите на избор, за които никой, освен вас, не знае (битката, от която сте се отказали; човека, на когото сте се уплашили да се опълчите; мига, в който сте преодолели някой от по-големите си страхове). Когато направите списъка, помислете за поне едно хубаво нещо, което се е случило, вследствие на лошия избор и поне едно вследствие на добър. Това е упражнение за премахването на етикетите, за установяване колко гъвкава всъщност е реалността. Ако обърнете внимание, може би ще забележите, че не само едно, а много добри неща са се случили в резултат на лошия на избор, докато много лоши са произтекли вследствие на добър. Например може да имате чудесна работа, но да сте се оплели в ужасна връзка в службата или да сте се блъснали с колата, докато сте отивали натам. Може да ви харесва да бъдете майка, но да знаете, че това драстично е ограничило личната ви свобода. Може да сте несемейни и много щастливи, че се развивате самостоятелно, но за сметка на това си пропуснали развитието, което идва с женитбата за човека, когото много обичате.

Нито едно от решенията, които сте взимали някога не е довело пряко до онова, което сте днес. Съзирали сте много пътища и сте изминали по няколко крачки, преди да се върнете обратно. Следвали сте пътища, които са се оказали задънени, други, които са се разделили на безброй пътеки.

В края на краищата всички пътища са свързани с други пътища. Затова откажете се от нагласата, че животът ви се състои от добър и лош избор, че следвате неотклонно съдбата си. Животът ви е продукт на вашето съзнание. Всеки избор следва от това, а c него и всеки етап на развитие.

 

Книгата на тайните, Дийпак Чопра, deepakchopra.com

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ако имам сила да затворя вратите в миналото си , ще намеря себе си в настоящето

Дай си шанс да успееш. Дори да се провалиш, поне ще си опитал!

Всичко, което ни се случва, е заради нашите мисли!

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си