Ако искаш да докоснеш истинската си същност, отдай се на нещата, които ти носят покой и щастие

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: http://jennifermathews.com

снимка: jennifermathews.com

Пълното откровение се получава по най-естествения начин – когато човек общува сам със себе си. Мъдростта е заложена във всеки от нас и чака да бъде преоткрита.

– Пак ще ти кажа, вътре в себе си ще намериш блаженство. Там ще си спомниш отново Кой Си Ти и там ще изпиташ отново, че не ти е нужно нищо извън твоето Аз. Там ще видиш своя образ, по Мое подобие. И в тоя ден ще отпадне нуждата ти от каквото и да било Друго и накрая ще бъдеш способен на истинска любов, да обичаш истински.

– Говориш с такава сила, благосклонност и крас­норечие. Толкова често притаявам дъх, като те слу­шам. Но кажи ми пак как мога да вляза вътре. Как мога да позная себе си като същество, което няма нуж­да от нищо извън себе си?

– Просто остани безмълвен. Бъди със своето Аз в тишината. Прави това често. Прави го ежед­невно. Дори ежечасно по малко, ако можеш. Просто спри. Спри да правиш нещо. Спри да мислиш нещо. Просто „бъди“, „съществувай“ за малко. Дори само за миг. Това може да промени всичко. Отделяй по един час призори и го дарявай на своето Аз. Посрещай там своето Аз, в свещения миг. После започни деня си. Ще бъдеш съвсем различен човек.

– Говориш за медитацията.

– Не се оставяй да те улавят с етикети или с начини за постигане на нещата. Това са правели религиите. Това се опитват да правят догмите. Недей да лепиш етикет или да установяваш пра­вила. Това, което наричаш медитация, не е нищо повече, от това да останеш насаме със Себе Си, а оттам – и да бъдеш в крайна сметка сам Себе Си.

Можеш да го направиш по много начини. За някои от вас то може да изглежда като това, кое­то наричаш „медитация“ – което значи да седиш тихо и мълчаливо. За други може да изглежда като да се разхождаш сам сред природата. Да търкаш с четка каменния под, лазейки на ръце и колене – това също може да бъде медитация, както са открили мнозина монаси. Други, дошли отвън в манастира, като зърнели тази работа, си мислели: ох, какъв тежък живот! А пък монахът е бил дълбоко щастлив, потопен дълбоко в мир. Не е гледал как час по-скоро да се отърве от търкане­то на пода, гледал е да намери още един под за търкане! Дай ми още една четка! Дай ми още един час да лазя на ръце и колене, с нос на де­сетина сантиметра над калдаръма. Аз пък ще ти дам най-чистия под, който някога си виждал! А пък душата ми през това време ще се пречисти. Ще се пречисти от всякакви мисли за щастие, кое­то изисква нещо извън нея. Служенето, работата може да бъде задълбо­чена форма на медитация.

 

Приятелство с Бога – Нийл Доналд Уолш, nealedonaldwalsch.com

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Никога няма да откриеш дъга, ако гледаш надолу

Отлагайки моментите да бъдем щастливи, всъщност отлагаме живота си

Да цениш момента значи да цениш живота