Няма друго време освен сега!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: symphonynumber.one

снимка: symphonynumber.one

Най-добрият момент да започнете нещо беше вчера. Следващият най-добър момент е сега!

Имало е моменти, когато целият ми живот имаше смисъл. Знаех кой точно съм. Хората в живота ми присъстваха по конкретна причина. Ясно и без капка съмнение аз знаех, че тази причина е любовта, затова в този миг можех да се посмея на нелепата идея, че имам врагове или съм странник в този свят.

Съвършенството има мистериозни начини да се проявява във и извън времето. Предполагам, че малко хора не са изпитвали подобни моменти, но не съм срещал човек, който е могъл да го задържи. Но ние отчаяно се стремим към това и често тази жажда мотивира духовния ни живот. В будистката традиция има изобилие от упражнения посветени на будността-състояние на съзнанието, в което можете да осъзнавате съвършените моменти. Да се надяваме, че те всички ще станат съвършени. Но за да бъдете осъзнати, първо трябва да разберете, че сте неосъзнати, което е трудно. B крайна сметка да сте неосъзнати, може да се дефинира като незнание, че не сте осъзнати.

Аз имах големи проблеми c това убягване, докато някой не ми каза: „Това е, като да си щастлив. Когато си щастлив, си просто щастлив. Не е нужно да мислиш за това“. Но после идва момент, когато казваш на глас „Сега наистина се чувствам щастлив“ и усещането започва да изчезва. Всъщност можеш да развалиш магията, дори само като си помислиш „Сега наистина съм щастлив“.“

Този пример ми обясни какво означава да бъдеш буден-да улавяш настоящия момент без думи или мисъл. Малко неща са по-лесни за описване и по-трудни за правене. Проблемът тук е във времето. То е също тъй неуловимо, както онзи благословен момент, преди да кажете „Сега съм щастлив“. Дали това мит е мимолетен или вечен?

Много от нас приемат за даденост, че времето лети, в смисъл, че минава прекалено бързо. Но в състоянието на будност, времето изобщо не минава. Съществува само един-единствен миг, който се обновява с безкрайно разнообразие. В такъв случай тайната на времето е, че то съществува само в нашите обичайни представи. Минало, настояще и бъдеще са само въображаеми кутии за неща, които искаме да държим по-близо или по-далеч от нас, и с думите „Времето лети“ ние се опитваме да попречим на реалността да се доближи прекалено близо. Дали времето е мит, който използваме за собствено удобство?

Има много книги, пропагандиращи предимството да живееш в настоящия момент. За това има основателна причина, защото бремето на ума идва от миналото. Сам по себе си споменът е безтегловен и такова би трябвало да е и времето. Онова, което хората наричат „сега“, е всъщност изчезването на времето като физиологическа пречка. Когато това препятствие се вдигне, ние вече не сте обременени от миналото или бъдещето-открили сте онова състояние на будност (и щастие от онзи вид, който няма нужда нито от думи, нито от мисли). Онова, което прави времето физиологическо бреме, сме самите ние-ние сме се самоубедили, че опитът се натрупва с времето.

 

Книгата на тайните, Дийпак Чопра, deepakchopra.com

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ако искаш да докоснеш истинската си същност, отдай се на нещата, които ти носят покой и щастие

За да сме щастливи, трябва да се научим да вършим всичко навреме

Как да намеря щастието днес-първата и най-важна стъпка е да го поискам