Няма друго време освен сега!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: symphonynumber.one

снимка: symphonynumber.one

Най-добрият момент да започнете нещо беше вчера. Следващият най-добър момент е сега!

Имало е моменти, когато целият ми живот имаше смисъл. Знаех кой точно съм. Хората в живота ми присъстваха по конкретна причина. Ясно и без капка съмнение аз знаех, че тази причина е любовта, затова в този миг можех да се посмея на нелепата идея, че имам врагове или съм странник в този свят.

Съвършенството има мистериозни начини да се проявява във и извън времето. Предполагам, че малко хора не са изпитвали подобни моменти, но не съм срещал човек, който е могъл да го задържи. Но ние отчаяно се стремим към това и често тази жажда мотивира духовния ни живот. В будистката традиция има изобилие от упражнения посветени на будността-състояние на съзнанието, в което можете да осъзнавате съвършените моменти. Да се надяваме, че те всички ще станат съвършени. Но за да бъдете осъзнати, първо трябва да разберете, че сте неосъзнати, което е трудно. B крайна сметка да сте неосъзнати, може да се дефинира като незнание, че не сте осъзнати.

Аз имах големи проблеми c това убягване, докато някой не ми каза: „Това е, като да си щастлив. Когато си щастлив, си просто щастлив. Не е нужно да мислиш за това“. Но после идва момент, когато казваш на глас „Сега наистина се чувствам щастлив“ и усещането започва да изчезва. Всъщност можеш да развалиш магията, дори само като си помислиш „Сега наистина съм щастлив“.“

Този пример ми обясни какво означава да бъдеш буден-да улавяш настоящия момент без думи или мисъл. Малко неща са по-лесни за описване и по-трудни за правене. Проблемът тук е във времето. То е също тъй неуловимо, както онзи благословен момент, преди да кажете „Сега съм щастлив“. Дали това мит е мимолетен или вечен?

Много от нас приемат за даденост, че времето лети, в смисъл, че минава прекалено бързо. Но в състоянието на будност, времето изобщо не минава. Съществува само един-единствен миг, който се обновява с безкрайно разнообразие. В такъв случай тайната на времето е, че то съществува само в нашите обичайни представи. Минало, настояще и бъдеще са само въображаеми кутии за неща, които искаме да държим по-близо или по-далеч от нас, и с думите „Времето лети“ ние се опитваме да попречим на реалността да се доближи прекалено близо. Дали времето е мит, който използваме за собствено удобство?

Има много книги, пропагандиращи предимството да живееш в настоящия момент. За това има основателна причина, защото бремето на ума идва от миналото. Сам по себе си споменът е безтегловен и такова би трябвало да е и времето. Онова, което хората наричат „сега“, е всъщност изчезването на времето като физиологическа пречка. Когато това препятствие се вдигне, ние вече не сте обременени от миналото или бъдещето-открили сте онова състояние на будност (и щастие от онзи вид, който няма нужда нито от думи, нито от мисли). Онова, което прави времето физиологическо бреме, сме самите ние-ние сме се самоубедили, че опитът се натрупва с времето.

 

Книгата на тайните, Дийпак Чопра, deepakchopra.com

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ако искаш да докоснеш истинската си същност, отдай се на нещата, които ти носят покой и щастие

За да сме щастливи, трябва да се научим да вършим всичко навреме

Как да намеря щастието днес-първата и най-важна стъпка е да го поискам

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си