Преди да допуснете нечии думи да ви наранят, заслушайте се в тях, може би те са вик от болката на другия

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: sologuitare.fr

снимка: sologuitare.fr

В живота често се случва да бъдем наранявани, да бъдем обиждани и събаряни от действия, думи, поведения, които много повече ни карат да се затворим в собствената си крепост, за да се предпазим, отколкото да търсим отговори… А те понякога са толкова лесни за откриване. Но трябва да умеем да слушаме.

На този свят няма нищо, което да не говори. Всяко нещо и всяко същество непрекъснато разказва за своята природа, своя характер, своите тайни. Колкото са по-отворени вътрешните сетива, толкова по-способно става то да чуе гласа на другите.

Ако душата е събудена да почувства това, което чувства птицата, когато пее в гората при изгрева на слънцето, човек ще разбере, че нейната молитва е по-екзалтирана от неговата собствена, защото е по-естествена.

Няма нищо на този свят, което да не е инструмент на Бога.

Звукът е знакът на живота; в храмовете на боговете и богините, в индуистките храмове, звънът на камбаните показва, че има живот дори в тишината.

Звукът е скрит под думите, думите са скрити зад звука. Когато някой възприема думите, той не възприема звука в тях, а когато някой възприема звука, не може да възприеме думите, скрити в него. Само поетът възприема скритите думи, а музикантът скрития звук. Докато мистикът възприема във всичко думата, която олицетворява Бог.

Тонът продължава, времето изтича.

Тонът живее за сметка на времето, времето асимилира тона.
Бог не е във времето. Следователно, той е в тишината. Звукът е част от света на времето.

Ритъмът не може да съществува без тон, нито тонът без ритъм. Те зависят един от друг, за да съществуват. Същото важи и за времето и пространството.

Шумът идва от безпокойството, а безпокойството е разрушителен ритъм.

Атмосферата около човека обяснява състоянието на неговата душа. Колкото по-далеч отиваме, толкова повече спират кавгите и споровете. Те избледняват, докато останат без цвят; а когато цветът си отиде, идва бялата светлина, която е светлината на Бога.

Нирвана означава липса на цвят. Какво е цветът? Право или грешно, грях или добродетел – всичко това е цвят. В царството на истината те избледняват, както всеки цвят избледнява в блясъка на светлината. Който е осъзнал това, е влязъл в нирвана.

Един суфи трябва винаги да разпознава в Бога извора на всички неща и произхода на всички същества.

Един суфи трябва да долавя в непрекъснатото разгръщане на духа раждането на душата.

 

Пътят на озарението: Учението на Суфиите – Хазрат Инаят Хан, ruhaniat.org

Издателство: Шамбала, shambhalabg.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Не съди другите. Не знаеш какво става в душата им…

Чувстваме се наранени, защото очакваме признание за усилията си

Както се отнасяте с другите, така се отнасяте със себе си. Изпращайте им добри мисли и те ще се върнат като бумеранг при вас!

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си