Ошо: Никой не може да направи две стъпки наведнъж. Можете да направите само една стъпка в даден момент

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Блог, Препоръчано
снимка за фон: awakenthegreatnesswithin.com

снимка за фон: awakenthegreatnesswithin.com

Бхагаван Шри Раджниш, известен още като Ошо, е духовен учител и философ от Индия, основател на движението „Ошо-Раджниш“. Голяма част от живота си прекарва в САЩ. Автор е на книги като „Книга на тайните“ (в 5 тома), „Дао. Трите съкровища“ (в 3 тома), „Тук и сега“, „В търсене на прекрасното“, „Говори ми за любовта“, „Песен без думи“ и др. Предлагаме ви избрани мисли на Ошо за човешката природа, щастието, житейските уроци и смелостта… да бъдеш себе си. (Откъси от негови книги може да прочетете ТУК.)

Желанието да бъдеш необикновен – това е много обикновено желание. Да се отпуснеш и да бъдеш обикновен – ето това е наистина необикновено.

Не търси. Това, което е, е. Спри и виж

Какво значение има кой е по-силен, по-умен, по-красив, по-богат? В крайна сметка има значение дали ти си щастлив, или не.

Красиво е да бъдеш сам, и също е красиво да бъдеш влюбен, да бъдеш с хора. И тези две неща са взаимно допълващи се, а не противоречащи си.

Животът започва там, където свършва страхът.

Човек, който е 100% здравомислещ, е човек, който не живее.

Никой не разполага със силата да прави две стъпки наведнъж; можете да направите само една стъпка в даден момент.

Ако не харесваш нещо, каквото и да е то, да продължаваш да го правиш или да оставаш в тази ситуация дори един единствен момент е самоубийство. Затова, какъвто и да е рискът, махни се от там. Защото въпросът не е само да се махнеш от там – това ще освободи енергията ти и ще бъдеш способен да я насочиш на друго място. Когато затвориш една врата, друга се отваря. Но ако не затвориш тази врата, другата няма да се отвори – защото си блокирал енергията, която трябва да я отвори.

Няма значение какво и колко имаш. Ако можеш да споделяш и да даваш, ти си богат.

Всички сме уникални. Никога не питайте никого кое е правилно и кое не е. Животът е експеримент и докато тече този експеримент, трябва да си изясните кое е добро и кое лошо. Понякога ще се случи да постъпите неправилно. Но това ще ви даде опита, от който можете да извлечете полза.

Утре никога не идва, винаги е днес.

Животът е едно постоянно предизвикателство да опознаеш себе си.

Има моменти, когато Бог идва и чука на вашата врата. Това е любовта – Бог, който чука на вашата врата. Чрез жена, мъж, дете, любов, цвете, залез или изгрев… Бог може да почука по милиони начини.

Вие се променяте във всеки един момент. Вие сте река. Сега тя тече в едно направление и климат. Утре – в друго. Нито веднъж не съм виждал едно и също лице два пъти. Лицето се променя. То постоянно се променя. Но трябва да имате проницателни очи, за да видите това.

 

Подбор: МОСТ за книги

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ошо: Не се опитвай да разбереш живота. Живей го! Не се опитвай да разбереш любовта. Навлез в нея!

Ошо : За любовта и ревността

Ошо: Научили сме се да пресмятаме рисковете, преди да обичаме. И затова не можем да обичаме…

Тагове: