Това, което сме днес, е резултат от мислите ни вчера… Избирайте внимателно мислите си днес – те градят живота ви утре!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: newslabonline.com

снимка: newslabonline.com

Представете си, че всичко, което мислите, придобива реална форма, представете си слънце, представете си стоплящите му лъчи, представете си усмивката, която предизвиква у вас светлината му… Вълшебно, нали? Животът ни е творение на нашия ум!

„Ако няма такова нещо като „аз“, тогава кое съставлява индивидуалното съзнание или личност? Буда отговаря чрез версията си за скандхите петте групи, или „агрегати“ от сили и енергии, които ни привързват към света.

1. Агрегат на материята. Тази група включва тялото, анализирано от гледна точка на четирите елемента (твърдост, течност, топлина и движение) и техните производни, сред които са петте сетивни органа: очи, уши, език, нос и кожа.

2. Агрегат на чувството (усещането). Тази група включва всички усещания, които се класифицират като приятни, неприятни и неутрални и които възникват от контакта на физическите и умствените органи с обектите в света. (Тук умът, или мозъкът, се разглежда като един от тях.) Те включват създаването на визуалните форми, звуците, миризмите, вкусовите усещания и – добавяйки ума – идеите, мисловните образи и пр.

3. Агрегат на възприятието. Възприятието е способността, която всъщност разпознава всяко нещо в света, като долавя характерните му черти и го отличава от другите неща. Възприятието възниква от взаимодействието на сетивните органи и ума с въпросния обект.

4. Агрегат на мисловните форми. Тази група включва всички ментални конструкти: воля и намерения; решитедност; дързост; интуиция; идея за „аз“. В тези конструкти влизат и трите отрови, споменати по-рано: желание, невежество и неприязън. Всички те са суровият материал на карма, защото са главната причина на мотивите и начините ни на действие. Мисловните форми и поведението на практика не могат да бъдат разделени, защото в определен смисъл те са едно и също.
Както се казва в „Ахаммапада“, цитирана в „Научи се на будизъм“ на Клайв Ерикер:

„Това, което сме днес, е резултат от мислите ни вчера, а днешните ни мисли градят живота ни утре. Животът ни е творение на ума ни. Ако човек говори или действа с порочни мисди, страданието ще го следва, както колелата на каруцата средват животното, което я тегли… Ако човек говори или действа с чисти мисли, радостта ще го следва като собствената му сянка“.

 

Същността на будизма – Джо Смит

Издателство: Прозорец, prozoretz.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Всяка мисъл има силата да стане реалност. Колкото по-постоянни сте в желанията си, толкова по-голяма сила ще имат вашите мисли над настоящето

Контролирай мислите си и ще бъдеш по-щастлив и успешен

Ако се научим да променяме всяка негативна мисъл, ще мислим позитивно дори за неприятните неща

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си