Това, което сме днес, е резултат от мислите ни вчера… Избирайте внимателно мислите си днес – те градят живота ви утре!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: newslabonline.com

снимка: newslabonline.com

Представете си, че всичко, което мислите, придобива реална форма, представете си слънце, представете си стоплящите му лъчи, представете си усмивката, която предизвиква у вас светлината му… Вълшебно, нали? Животът ни е творение на нашия ум!

„Ако няма такова нещо като „аз“, тогава кое съставлява индивидуалното съзнание или личност? Буда отговаря чрез версията си за скандхите петте групи, или „агрегати“ от сили и енергии, които ни привързват към света.

1. Агрегат на материята. Тази група включва тялото, анализирано от гледна точка на четирите елемента (твърдост, течност, топлина и движение) и техните производни, сред които са петте сетивни органа: очи, уши, език, нос и кожа.

2. Агрегат на чувството (усещането). Тази група включва всички усещания, които се класифицират като приятни, неприятни и неутрални и които възникват от контакта на физическите и умствените органи с обектите в света. (Тук умът, или мозъкът, се разглежда като един от тях.) Те включват създаването на визуалните форми, звуците, миризмите, вкусовите усещания и – добавяйки ума – идеите, мисловните образи и пр.

3. Агрегат на възприятието. Възприятието е способността, която всъщност разпознава всяко нещо в света, като долавя характерните му черти и го отличава от другите неща. Възприятието възниква от взаимодействието на сетивните органи и ума с въпросния обект.

4. Агрегат на мисловните форми. Тази група включва всички ментални конструкти: воля и намерения; решитедност; дързост; интуиция; идея за „аз“. В тези конструкти влизат и трите отрови, споменати по-рано: желание, невежество и неприязън. Всички те са суровият материал на карма, защото са главната причина на мотивите и начините ни на действие. Мисловните форми и поведението на практика не могат да бъдат разделени, защото в определен смисъл те са едно и също.
Както се казва в „Ахаммапада“, цитирана в „Научи се на будизъм“ на Клайв Ерикер:

„Това, което сме днес, е резултат от мислите ни вчера, а днешните ни мисли градят живота ни утре. Животът ни е творение на ума ни. Ако човек говори или действа с порочни мисди, страданието ще го следва, както колелата на каруцата средват животното, което я тегли… Ако човек говори или действа с чисти мисли, радостта ще го следва като собствената му сянка“.

 

Същността на будизма – Джо Смит

Издателство: Прозорец, prozoretz.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Всяка мисъл има силата да стане реалност. Колкото по-постоянни сте в желанията си, толкова по-голяма сила ще имат вашите мисли над настоящето

Контролирай мислите си и ще бъдеш по-щастлив и успешен

Ако се научим да променяме всяка негативна мисъл, ще мислим позитивно дори за неприятните неща