Докато е останал поне един човек, който да разказва за нас, ние ще сме живи, ще сме оставили следи…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка:faraoani.ro

снимка:faraoani.ro

В сърцата ни се крият толкова много мънички болки, които напомнят за себе си в безсънните нощи на живота ни. Добър човек ли съм, какво оставям след себе си, ще бъда ли запомнен… Прегърнете тези свои тревоги и ги успокойте, пуснете ги да отлетят, като ги уверите, че нищо и никой в този свят не се забравя. Докато е останал поне един човек, който да разказва за нас, ние ще сме живи, ще сме оставили следи…

Чувала съм тази древна притча в безброй варианти, слушала съм я безброй вечери, седнала край огъня. Разказвачите бяха все добросърдечни, простодушни хорица от Източна Европа, повечето от които продължават да предават старинните сказания от уста на уста. В нея се разказва за един велик мъдрец, Бал Шем Тов.

Многообичният Бал Шем Тов се намирал на смъртно легло, когато повикал своите ученици и им рекъл:

– Досега бях ваш посредник. Когато си отида, ще трябва да се справяте сами. Помните ли онова място в гората, където разговарях с Бог? Идете там и направете като мен. Знаете как да запалите огън, как да кажете молитва. Направете всичко това и Бог ще дойде.

След смъртта на Бал Шем Тов първото поколение ученици ревностно следвало заръките му и Бог винаги им се явявал. Но дошъл ред на второто поколение и хората започнали да забравят как да разпалват огъня по начина, по който Бал Шем Тов показвал някога. Въпреки това те отивали на онова необикновено място в гората, изричали своите молитви и Бог продължил да идва.

Дошъл ред на третото поколение и хората започнали да забравят не само как да разпалват огъня, но забравили и мястото в гората. Но пак казвали молитвите си и Бог продължил да идва.

A когато на бял свят се появило четвъртото поколение, оказало се, че всички са забравили как да разпалват огъня, никой не помнел и онова място в гората, на което трябвало да отидат, никой не помнел и думите на молитвата. Един човек обаче не бил забравил притчата, в която се разказвало за всички тези неща, и изричал на глас. И Бог продължил да идва.

Тази древна притча, както между другото и цялата история на човечеството, а и вековните традиции на моето семейство, разкрива двойствената природа на дара на разказа. Достатъчно е да е останала една жива душа, която да разкаже историята, и нейните думи ще призоват на този свят великите сили на любовта, милосърдието, щедростта и силата.

 

Дарът на разказа – Клариса Пинкола Естес, clarissapinkolaestes.com
Издателска къща: БАРД, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Развивайте силните си страни, не слабите!

Цената на щастието е да бъдеш себе си

Можете да бъдете всичко, което искате. Стига наистина да го искате…

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си