Смелост! Това ни трябва, за да почувстваме любовта, щастието и самия Живот!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Не се страхувай | 0 Коментара
снимка: fintechrockers.com

снимка: fintechrockers.com

Смелостта ни е нужна така, както ни е нужно да дишаме! Без смелостта да се изправим срещу Живота, срещу неговите бури, приливи и отливи, ние никога няма да почувстваме нито любовта, нито радостта, нито самия Живот!

Единственото средство за преборване на страха – на всички страхове, е смелостта. Не сляпата и отмъстителна храброст на самурая, а онази, основаваща се на надеждата и любовта, на позитивното. Трябва да се въоръжиш с друга смелост, която не се вдъхновява от физическата сила и бойните умения, в основата й са хората, тяхната емоционална устойчивост и способността им – индивидуална и колективна – да градят.

В наше време истинската храброст се състои в сътворяването на ценности. Единственият начин да победиш страха е да създаваш стойностни неща…

Най-силните обвинения идват от хората, които изпитват най-силен страх. Те не си дават сметка, че смелчаци не са онези, които влизат в битка с врага; истинските смелчаци се сражават със себе си, със страховете си. И ги използват, за да посветят живота на създаването на ценности, тоест на благоденствие и за себе си, и за ближните си.

Смелчага не е човекът, хвърлящ се в битка, без да се страхува от смъртта, а онзи, който дръзва да се изправи срещу живота.

 

Храбростта на самурая – Жозеп Лопес Ромеро, joseplopez.com

Издателство: Skyprint, skyprintbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Всичко, което искате, е от другата страна на страха!

Нека Вярата бъде по-силна от страховете ви!

Достоевски: Всичко е в ръцете на човека и всичко му се изплъзва изпод носа единствено само от страх

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

Автор: Гергана Лабова

Сподели мнението си