Смелост! Това ни трябва, за да почувстваме любовта, щастието и самия Живот!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Не се страхувай | 0 Коментара
снимка: fintechrockers.com

снимка: fintechrockers.com

Смелостта ни е нужна така, както ни е нужно да дишаме! Без смелостта да се изправим срещу Живота, срещу неговите бури, приливи и отливи, ние никога няма да почувстваме нито любовта, нито радостта, нито самия Живот!

Единственото средство за преборване на страха – на всички страхове, е смелостта. Не сляпата и отмъстителна храброст на самурая, а онази, основаваща се на надеждата и любовта, на позитивното. Трябва да се въоръжиш с друга смелост, която не се вдъхновява от физическата сила и бойните умения, в основата й са хората, тяхната емоционална устойчивост и способността им – индивидуална и колективна – да градят.

В наше време истинската храброст се състои в сътворяването на ценности. Единственият начин да победиш страха е да създаваш стойностни неща…

Най-силните обвинения идват от хората, които изпитват най-силен страх. Те не си дават сметка, че смелчаци не са онези, които влизат в битка с врага; истинските смелчаци се сражават със себе си, със страховете си. И ги използват, за да посветят живота на създаването на ценности, тоест на благоденствие и за себе си, и за ближните си.

Смелчага не е човекът, хвърлящ се в битка, без да се страхува от смъртта, а онзи, който дръзва да се изправи срещу живота.

 

Храбростта на самурая – Жозеп Лопес Ромеро, joseplopez.com

Издателство: Skyprint, skyprintbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Всичко, което искате, е от другата страна на страха!

Нека Вярата бъде по-силна от страховете ви!

Достоевски: Всичко е в ръцете на човека и всичко му се изплъзва изпод носа единствено само от страх

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си