Дори ако всичко се разруши, ние можем да го изградим отново!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Не се предавай | 0 Коментара
снимка: deann.me

снимка: deann.me

Животът без цел се задъхва, забавя ход и сякаш губи смисъл. Целта променя всичко и нито трудностите, нито дори провалът може да ни уплаши, защото знаем какво искаме и сме сигурни, че можем да го постигнем – дори ако се наложи да започнем отначало!

Запитай се дали животът ти се подчинява на определена цел!

Ако работиш усърдно и извънредно под въздействието на конструктивна мотивация, резултатът непременно ще е положителен.

Проблемът възниква, когато усърдието е породено от страх: страх от бъдещето, от провал, от отхвърляне от обществото и от изолация. Няма значение, че се трудиш прекомерно, важното е какво значение отдаваш на работата. Ако тя отговаря на стремежите ти, няма да ти тежи и дори ще я вършиш с удоволствие.

Нещо повече: щом по принцип всяко нещо е значимо, провалът няма да те плаши, защото ще знаеш, че ако разрушат крепостта ти, можеш да я построиш отново.

 

Храбростта на самурая – Жозеп Лопес Ромеро, joseplopez.com

Издателство: Skyprint, skyprintbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Няма такова нещо като провал. Провал е, когато се предадете

Човекът, който дава най-доброто от себе си, никога не търпи поражение

Успехът не е въпрос на късмет, а на избор

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си