Животът е само един. Вие избирате как да го живеете…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: factorstyle.com.ua

снимка: factorstyle.com.ua

Ние ли притежаваме вещите или те нас? Прекарваме ли живота си, обсебени от тях, като в капан, който ни пречи да видим истински значимите неща? Заобиколени от безброй излишни предмети, ние просто не сме в състояние да осъзнаем, че нашият дом е метафора за живота ни – той изобразява нашата същност и нещата, които са важни за нас! „Когато домът ни е развалина и животът ни започва да се срива“, пише Питър Уолш в книгата си „Как да сложим край на безпорядъка“. Освободете се от излишното, запазете красивото!

Не можете да очаквате да сте здрави, ако живеете в дом, пълен с безпорядък. Безпорядъкът оказва силно въздействие върху вашето самочувствие и настроение.

Домът ви, вашето гнездо, е извън контрол. Стаите не изпълняват предназначението си. Вие сте потиснати. Вашите цели и приоритети са в дисбаланс. Целият този безпорядък подхранва усещане за ниска самооценка и безпомощност, което води до по-малка мотивация за промяна. Вие попадате в нездравословна упадъчна спирала.

Животът е само един. Вие избирате как да го живеете. Доколкото знам няма надгробен камък с епитаф: “Ще ми се да бях купил още вещи“. Вашите притежания лесно могат да ви направят слепи за това кои сте и какви можете да бъдете.

Това, което аз правя и приканвам и вас да направите, е не просто да подредите гардеробите, гаража или чекмеджето с чорапи. Става дума за вас и живота, който можете да живеете. Разтребете, въведете ред и наблюдавайте как пред вас се разкрива цял свят, който не сте забелязали…

Всеки ден виждам хора, които са се изгубили в собствените си домове. Които са затрупани – буквално и преносно – от своите притежания. Нямате шанс да бъдете човека, който искате да бъдете, своята най-добра същност, ако не се изровите изпод тежестта на своите вещи.

 

Как да сложим край на безпорядъка – Питър Уолш, peterwalshdesign.com

Издателство: Локус, locus-publishing.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Нещата, които правят животът ти богат, всъщност не са неща…

С пари можеш да си купиш много неща, но не и най-важните…

Щастието не зависи от това кой сте и какво имате…

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си