Бъдещето ви не е орисано! Вие го ковете. От вас се иска само желание да го съградите

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: rebelwalls.com

снимка: rebelwalls.com

Животът не идва с упътване за употреба и с готов график на събитията, които ще преживеем, нито с предупреждаваща аларма за опасност – от страдание, сълзи, лош късмет или пък гонг, който ни подканва да се смеем. Животът е бял лист, на който ние самите пишем историята си…

Какво искате от живота? Записали ли сте го? Имате ли план? Готвите ли се за изпълнението му? Правите ли нещо всеки ден, за да го осъществите по-бързо? Или само мечтаете? Ако имате само намерения, в крайна сметка ще си останете само с тях. Преодолейте фазата на намеренията и съставете план, за да получите желаното.

***

„Какво да направя?“ Така казват хората, които си търсят оправдание за положението си. Това е кръгла, абсолютна глупост.

Защо не казват нещо много по-вярно, например: „Животът ми е какъвто сам си го направя.“ Или „Животът ми е какъвто го приемам.“ Или “Живея така, понеже не очаквам нищо повече.“ Или „Живея така, защото съм прекалено тъп и мързелив, за да променя нещо“.

Открай време отричам безхарактерното „Какво да направя?“. Винаги съм се ръководел от мотото, че аз държа юздите на живота си.

Спомням си тъпата песен „Que sera, sera“, много популярна в детството ми, чийто текст гласеше: „Ще стане каквото е писано, бъдещето ни е предварително орисано.“

Бъдещето ви не е орисано. Вие го ковете. От вас се иска само желание да го съградите.

***

Мнозина вярват, че постиженията им са предначертани от съдбата. Казват си: „Тези карти са ми раздадени и трябва да ги изиграя.“

Не, не трябва. Хубавото на живота е, че винаги можете да откажете да изиграете тази ръка и да поискате ново раздаван. Добрата новина е, че вие раздавате. МОЖЕТЕ ДА СИ РАЗДАДЕТЕ НОВИ КАРТИ.

***

Животът ви е тъкмо такъв, какъвто ви харесва. Ако искахте да е друг, щяхте да го промените. Фасулско е. Тъй че, ако ви хрумне да се оплаквате от живота, вземете се в ръце и го подобрете.

***

Предлагам ви лесен начин за промяна на резултатите ви: правете всичко, което се различава от онова, което сте правили досега.

Отново прочетете това изречение, защото е много важно: ПРАВЕТЕ ВСИЧКО, КОЕТО СЕ РАЗЛИЧАВА от онова, което сте правили досега. Абсолютно всичко. Ако животът ви  не е какъвто искате, всяка промяна ще е положителна. Всяка промяна в действията ви ще доведе до промяна в резултатите ви.

 

Безцеремонно (365 дни с най-доброто от Лари Уингет) – Лари Уингет, larrywinget.com

Издателство: Скайпринт, skyprintbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Робърт Кийосаки: Човек създава своето бъдеще чрез действията си днес, а не чрез това, което възнамерява да направи утре

Бъдещето ни е в наши ръце!

Думите – мощно средство за въздействие и случване на бъдещето