Дийпак Чопра: Никой не трябва да вярва в егото си; неговите искания са постоянни

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: fonstola.ru

снимка: fonstola.ru

Когато повярваме в себе си, а не в егото си, ще притежаваме всичко необходимо в живота, за да се изправим срещу трудностите.

Популярната култура непрекъснато ни убеждава, че вярата в себе си води до най-големите постижения. Но въпросното „себе си“ всъщност означава егото с неговата неутолима жажда да побеждава, да притежава, да консумира и да намира удоволствие. Това е последното нещо, към което можем да насочим вярата си.

По-добре да перифразираме целия въпрос като вяра в онова „себе си“, което тепърва трябва да намерим. Никой не трябва да вярва в егото си; неговите искания са постоянни. Но азът, който още не сме срещнали, наистина изисква вяра, защото той е крайната точка на преобразяването.

Докато не постигнете тази промяна, вие сте гъсеница, мечтаеща да се превърне в пеперуда.

Как може да имате вяра в аза, който не сте срещнали? Въпросът е толкова личен, че отговорът ще бъде различен за всеки. Затова ще си позволя да го поставя по друг начин. Какво би ви убедило, че сте се променили дълбоко и постоянно? Ето някои отговори, които – поне според мен – повечето хора ще намерят за верни:

Вече не изпитвам болка.
Вече не се разкъсвам от конфликти.
Преодолял съм слабостта и съм станал силен.
Чувството за вина и срам са изчезнали.
Вече не изпитвам безпокойство.
Депресията е изчезнала.
Намерих визия, в която вярвам.
Вместо смут чувствам яснота.

Всички тези промени имат корени в аза, защото състоянията, които се нуждаят от най-голяма промяна – депресия, безпокойство, конфликт, смут – са като част от „мен“. Човек не ги прихваща, както се прихваща настинка. Те могат да отстъпят временно, но след това се завръщат.

Фройд нарича безпокойството нежелан гост, който не желае да си тръгне. Всяка стъпка, която правите, за да изхвърлите нежелания гост, е стъпка на вярата във вас самите. Вие успявате в освобождаването. Нещо повече, новият аз постепенно започва да се разкрива. Защото се оказва, че преобразеният аз не е като пътника, чакащ пристигането на влака. Вашият нов аз се разкрива аспект по аспект.

Духовната традиция счита, че душата притежава всяка добродетел. Тя е прекрасна, честна, силна, обичаща, мъдра, разбираща и изпълнена с присъствието на Бог. Тези качества не могат да й се отнемат. Не могат да бъдат купени или придобити и от егото, оставен само временно. И най-обичащият човек може да замени любовта с омраза. И най-силният може да бъде смазан. Но когато се разкрива истинският ви аз, всички тези качества стават безусловни… Няма да имате усещането, че са се излели върху вас – благодатта не е студен душ или ослепителна светлина. Просто ще бъдете себе си. Но когато любовта бъде призована, тя ще бъде във вас и ще е готова да се изрази. Когато има нужда да сте силни, силата ще е налице. Иначе няма да чувствате нищо особено.

Животът продължава, както за всички останали. Но вътре във вас ще бъдете напълно сигурни по начин, който трудно може да се опише. Знаете, че притежавате всичко необходимо в живота, за да се изправите срещу трудностите.

 

Пресътворяване на тялото, възкресяване на душата – Дийпак Чопра, deepakchopra.com

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Вашите мисли, думите и делата ви винаги водят към онова, което е важно за вас!

Не можеш да избягаш от лошите мисли. Но можеш да ги замениш с добри

Контролирай мислите си и ще бъдеш по-щастлив и успешен