Себестойността идва от една мисъл – Вие сте достойни!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: 7-themes.com

снимка: 7-themes.com

Опознайте себе си, коригирайте себе си и се развивайте!

Приберете се при себе си. Самонаблюдавайте се. Не случайно казах по-рано, че самонаблюдението е нещо изключително хубаво и уникално. След известно време няма да е необходимо да полагате никакво усилие, защото илюзиите ви ще започнат да се рушат и вие ще започнете да научавате неща, които не могат да бъдат описани. Това се нарича щастие. Всичко ще се промени и вие ще се пристрастите към новото си съзнание. Веднъж един ученик отишъл при учителя си и казал:

-Бих желал да получа от вас мъдро напътстване. Бихте ли ми казали нещо, което да ме ръководи в живота?

За учителя този ден бил ден за мълчание, затова той взел един бележник и написал: „Осъзнаване“. Ученикът прочел това и рекъл:

-Прекалено е кратко. Бихте ли доразвил мисълта си? Учителят пак взел бележника и написал: „Осъзнаване, осъзнаване, осъзнаване“. Ученикът попитал: добре, но какво значи това? Учителят отново взел бележника и написал: Осъзнаване, осъзнаване, осъзнаване значи: осъзнаване“.

Ето това ще рече да се самонаблюдаваме. Никой не може да ни покаже как да се самонаблюдаваме, защото това би означавало да ни покаже определен метод, да ни програмира. Но вие се самонаблюдавайте. Когато говорите с някого, съзнавате ли това, или просто се идентифицирате с разговора? Когато някой ви ядоса, съзнавате ли, че сте ядосани, или просто се идентифицирате c яда си? А после, когато имате време, замисляте ли се над случилото се и опитвате ли се да го разберете? Защо се е случило? Какво го е предизвикало? Аз не познавам друг път към осъзнаването. Можем да променим само това, което разбираме. Това, което не разбираме и не съзнаваме, можем само да потиснем. Не можем да го променим. Но когато го разберем, то ще се промени.

Понякога ме питат това осъзнаване постепенно ли става или внезапно. Някои хора имат късмет и проумяват всичко в един миг. Просто осъзнават нещата. Други постигат това с течение на времето, бавно, noстепенно, стъпка по стъпка. Малко по малко започват да проумяват. Илюзиите изчезват, фантазиите се стопяват и те постепенно влизат в досег с фактите. Няма универсално правило. Има една известна притча, в която се разказва как един лъв се натъкнал на стадо овце и за свое изумление открил сред тях друг лъв. Той бил отгледан от овцете още от съвсем малък. Блеел като овца и се държал като овца. Истинският лъв тръгнал право към лъва овца и когато лъвът овца се озовал лице в лице с него, целият се разтреперил. Другият го попитал:

-Какво правиш тук сред овцете?

Лъвът овца отвърнал:

-Аз съм овца.

Другият казал:

-Не, не си овца. Тръгвай с мен.

Той завел лъва овца при едно езеро и му рекъл:

-Огледай се тук!

И когато лъвът овца погледнал отражението си във водата, надал мощен рев и се преобразил на мига. Променил се завинаги. Ако имате късмет и боговете са благосклонни или ако имате божията милост (наречете го с каквито искате богословски изрази), може съвсем внезапно да разберете какво е „аз“-ът и това ще ви промени завинаги, наистина завинаги. Нищо вече няма да е в състояние да ви докосне и никой няма да е в състояние да ви нарани.

 

Осъзнаване, Антъни де Мело, demellospirituality.com

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Искам ли да се освободя от прекомерното мислене и какво ще ми донесе това

Всяка ситуация, в която попадаме ни дава шанс да научим нещо ново и полезно, както за себе си, така и за света около нас

Всички неща в живота ни се случват, защото сме ги поканили в мислите си