Разболяват ни трите отрови на душата – незнанието, гневът и страстите. Изхвърлете ги от живота си!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: weheartit.com

снимка: weheartit.com

Добротата е естествена за човека, както и радостта, и обичта. За разлика от тях негативните емоции изискват много повече усилия – може би именно защото са противоестествени, а заради това те са и отровни – както за психическото, така и за физическото ни здраве.

Според тибетската медицина главната причина за телесните и емоционални разстройства са трите отрови на душата – незнанието, гневът и страстите.

Животът в големите градове повишава риска от психически заболявания. Мегаполиси като Москва например с огромната си енергетична натовареност изискват от човек по-голяма концентрация на емоциите и умението да ги управлява: за да живее в голям град, човек трябва да умее да се брани от невидимите за очите опасности.

В Изтока от векове се култивира идеята за самоусъвършенстването на човека. Физическата издръжливост като резултат от редовно спортуване или каквито и да било други физически упражнения е само първата стъпка към умението истински да регулираме нашите емоции и мисли и да „отхвърляме“ външната негативна енергия.

Неразривната връзка на работата на физиологичните системи на организма с психологическото самочувствие е описана във всички древни трактати. Добронамерените и добросърдечните хора по принцип боледуват по-рядко, пише един от древните автори. От друга страна, мъдрият никога не е зъл, отбелязва китайският мъдрец Лао Дзъ.

Злобата сама по себе си разстройва една от основните съставки на човешкия организъм – жлъчката. Затова жлъчните хора често страдат от сърдечни заболявания и от черен дроб – а според тибетските традиции радостта е едно от средствата за лечение дори на сърдечните заболявания.

Неизбежните житейски проблеми в големия град изобщо не означават, че трябва да се браним от тях с агресия. Понеже всеки жив организъм ясно я усеща и като правило също отговаря с агресия. Могат да ни защитят уравновесеността, доброжелателността, търпимостта и умението да контролираме емоциите си.

Тибетската медицина – Светлана Чойжинимаева, naran.ru

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Умът е склонен да се фокусира върху негативното. Но от нас зависи дали ще му го позволим

Емоциите са важна част от нашата същност. Те ни учат, че сме хора – понякога добри, друг път лоши, но винаги истински!

Силата да промените живота си се крие във… Вас!

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си