Разболяват ни трите отрови на душата – незнанието, гневът и страстите. Изхвърлете ги от живота си!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: weheartit.com

снимка: weheartit.com

Добротата е естествена за човека, както и радостта, и обичта. За разлика от тях негативните емоции изискват много повече усилия – може би именно защото са противоестествени, а заради това те са и отровни – както за психическото, така и за физическото ни здраве.

Според тибетската медицина главната причина за телесните и емоционални разстройства са трите отрови на душата – незнанието, гневът и страстите.

Животът в големите градове повишава риска от психически заболявания. Мегаполиси като Москва например с огромната си енергетична натовареност изискват от човек по-голяма концентрация на емоциите и умението да ги управлява: за да живее в голям град, човек трябва да умее да се брани от невидимите за очите опасности.

В Изтока от векове се култивира идеята за самоусъвършенстването на човека. Физическата издръжливост като резултат от редовно спортуване или каквито и да било други физически упражнения е само първата стъпка към умението истински да регулираме нашите емоции и мисли и да „отхвърляме“ външната негативна енергия.

Неразривната връзка на работата на физиологичните системи на организма с психологическото самочувствие е описана във всички древни трактати. Добронамерените и добросърдечните хора по принцип боледуват по-рядко, пише един от древните автори. От друга страна, мъдрият никога не е зъл, отбелязва китайският мъдрец Лао Дзъ.

Злобата сама по себе си разстройва една от основните съставки на човешкия организъм – жлъчката. Затова жлъчните хора често страдат от сърдечни заболявания и от черен дроб – а според тибетските традиции радостта е едно от средствата за лечение дори на сърдечните заболявания.

Неизбежните житейски проблеми в големия град изобщо не означават, че трябва да се браним от тях с агресия. Понеже всеки жив организъм ясно я усеща и като правило също отговаря с агресия. Могат да ни защитят уравновесеността, доброжелателността, търпимостта и умението да контролираме емоциите си.

Тибетската медицина – Светлана Чойжинимаева, naran.ru

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Умът е склонен да се фокусира върху негативното. Но от нас зависи дали ще му го позволим

Емоциите са важна част от нашата същност. Те ни учат, че сме хора – понякога добри, друг път лоши, но винаги истински!

Силата да промените живота си се крие във… Вас!