В живота си ще намерим само това, което сме посадили в него

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: weneedfun.com

снимка: weneedfun.com

Никой не може да избяга от резултатите от своите действия. Човек получава само това, което заслужава. Лошите ни постъпки ни обричат на страдание, добрите ни носят щастие.

Кармата е закон за причинно-следствената връзка.

Законът е следният: всяко действие поражда някакъв конкретен резултат. От семката на ябълката ще порасне ябълково дърво. Ако човек учи, за да стане юрист, няма да му дадат диплома за лекар. Каквото посееш, това ще пожънеш.

Ние извършваме добри, лоши или смесени постъпки. Затова и техните плодове може също да са три вида – добри, лоши или смесени. И човек ги чувства под формата на щастие или под формата на страдание.

Когато извършим добра постъпка, в бъдеще получаваме добър резултат. Следователно, за да сме щастливи, трябва да платим c добри дела. Но ако не искаме да плащаме, ще ни споходят страдания. За тях не трябва да плащаме нищо. Някой например може да каже: „Аз не правя нищо лошо на хората. Защо никой не ме уважава?“. Защото не правиш нищо добро.

Според този закон човек един вид е длъжен да бъде щастлив, в противен случай ще бъде наказан със страдания.

Работата, вършена в невежество, носи разруха и нещастия. Такива действия извършват децата или глупавите хора.

Детето пали клечка кибрит. Какво лошо има в това?
Но в резултат къщата изгаря.

Когато работата е свързана със страстен стремеж към получаване на изгода, тя за известно време носи плодове, но увеличава човешките пороци също като алчността и високомерието. Когато се сдобие с богатство и власт, човек обикновено става по-лош.

Дейност, която е свързана с висшия принцип на добродетелта, пречиства нашето съзнание и носи усещане за щастие. Когато човек върши добро за хората, те стават негови приятели. По-добре имай сто приятели, отколкото сто рубли, казват руснаците. И така, когато избере една от тези насоки, в бъдеще всеки получава резултатите от своята дейност. Освен това трябва да имаме предвид, че в настоящето ние трябва да отработваме кармата на миналото и да получаваме плодовете от предишните си постъпки.

Затова най-важното за нас е да направим правилния избор. Да направим така, че това да ни е от полза.

Как да направим правилния избор?

Невинаги трябва да ядем това, което ни дават. Изборът и отказът вървят ръка за ръка. Ако аз избирам висококачествена храна, това означава, че се отказвам от нискокачествената. И обратно. Много e трудно да приемем и едното, и другото едновременно. Ние сме свидетели как човек, когато стане лош, престава да прави добрини, а когато стане добър, повече не желае да върши лоши неща. Но трябва да отбележим, че по правило y човека доброто и лошото се преплитат.

Така е, защото обикновените хора са непостоянни в своя избор. И е много трудно да бъдат лоши и добри едновременно. Каква вътрешна борба, колко разкаяние, благословии и проклятия, възходи и падения! Човешкият живот е такъв. Ние носим в себе си тези противоречия още от предишните си животи и ги отнасяме със себе си в бъдещето.

Всъщност каквото и да е имало в миналото и каквото и да ни очаква в бъдещето, ние винаги оставаме в настоящето – там, където можем да направим своя избор.

Човек твори бъдещето сега. Грешат онези, които непрекъснато мислят за бъдещето и не отдават значение на настоящето. Тяхното бъдеще ще си остане завинаги във въображението им. То никога няма да се реализира.

 

Веди. Скъпоценният път – Александър Хакимов, ahakimov.ru

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Това, което сме днес, е резултат от мислите ни вчера… Избирайте внимателно мислите си днес – те градят живота ви утре!

Ако мислим и правим добро, то само ще идва при нас!

Страхът и разочарованието, изпитани в миналото, ни пречат да бъдем щастливи днес, тук и сега