Животът се възражда и обновява, независимо от това колко пъти сме били стъпквани на земята!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Вярвай | 0 Коментара
снимка: splitshire.com

снимка: splitshire.com

Нищо не може да сломи духа ни, докато вярваме непоколебимо, че нищо не е изгубено. Животът отново ще разцъфне! И ще бъде още по-красив от преди!

Мислите ми непрекъснато ме връщат към семейството на моите осиновители, верни и предани хора, които много отдавна, по волята на съдбата, бях почувствала като свои. Когато едно нещастно по един начин дете, сплита съдбата си с нещастни по друг начин хора, това е, както казваме ние, „Божа работа“.

Съзнавам, че съм дала на това семейство по-малко, отколкото то е дало на мен. Любов? О, да! Мъдрост? О, да! А също така строга и разумна безпристрастност, която да заглади някои по-остри ръбове на неща, които са принципно ценни и стойностни у мен.

Съвместният ни живот ме научи да приемам и най-трудните уроци, най-важният сред които съдържа знанието, абсолютната увереност, че животът се възражда и обновява, независимо от това колко пъти е бил пронизван, прекършван, стъпкван на земята, нараняван, обиждан, пренебрегван, осмиван, измъчван, зарязван в безпомощност.

От близките си научих толкова много за смъртта, за необходимостта да се изправиш лице в лице със своите демони, а също и за прераждането, колкото по време на цялото си обучение като психоаналитик и последвалата двайсет и пет годишна клинична практика. Сега знам, че онези, които по някакъв начин и за някакъв период от време са изгубили вярата си в живота, в крайна сметка най-добре знаят, че Едем се крие под голите поля, че новите семена покълват именно на такива пусти, уж безплодни земи, дори когато тези пусти и уж безплодни земи са разбитото сърце, измъченият разум, опустошеният дух.

Какъв е този неизменен процес, следван от духа, и от семето, докоснали голата земя и възродили я за нов живот? Пътищата му са неведоми и аз не дръзвам да заявя, че ги разбирам. Знам обаче едно: както и да живеем живота си, не ще постигнем кой знае какво, ако не разбираме, че има нещо, което очаква да направим крачка към него, че то се намира на хвърлей място от нас и е нещо, което обичаме, нещо, което очаква подходящите условия, за да разцъфне и да се появи на бял свят.

Знам само, че докато се намираме под закрилата на тази вярна и неизменна сила, онова, което ни се струва мъртво, ще намери сили да възкръсне, онова, което ни се струва изгубено, ще се намери, онова, което ни се струва невъзможно, ще стане възможно, че голата, безплодна угар е просто земя, която си почива в очакване на благословеното семе да долети на крилете на вятъра и Божията воля. И то ще долети.

 

Мъдрият градинар – Клариса Пинкола Естес, clarissapinkolaestes.com

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Вие сте автор на своя живот! Вие създавате историята, а също може да я пренапишете!

Бъдете благодарни за това, което имате. Вашият живот, колкото и да смятате, че е труден, е нечия приказка!

Животът е само един. Вие избирате как да го живеете…

Из „Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота“

"Защо ли нещата трябва да се променят, - прошепна Прасчо. Пух помисли, помисли и каза: Така имат възможност да станат по-добри." - "Мечо Пух", Алън Милн

...Промяната не иска да разруши живота ни. Тя идва, за да преподреди живота ни. Размества мозайката, за да нарисува нова картина, по-красива, по-завършена, по-пъстроцветна картина. Картина, в която нещата, които са били излишни, са премахнати. А нещата, които са липсвали, са на мястото си. Картина, която е нашата картина. 
Затова, когато ни се струва, че животът ни се преобръща с главата надолу, нека си напомним, че ние виждаме само отрязък от картината. Цялостната картина я вижда единствено Бог. Нека се оставим в ръцете Му. Нека Му се доверим...
(продължава)

Автор: Гергана Лабова

Помогни на МОСТ за книги да продължи, заделяйки с $1 / месечно.

От наша страна, ще tи предоставим свободен ежедневен достъп до всички публикации в новия ни проект "Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота".

Чети на: www.patreon.com/GerganaLabova

(До 10 февруари 2019 всички текстове ще са достъпни за четене.)

Become a Patron!

Сподели мнението си