Всичко, към което се отнасяме с любов и внимание, ни се отблагодарява стократно

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Вярвай, Откъси
снимка: goodfon.ru

снимка: goodfon.ru

Всичко, което правим с любов, разцъфва. Всичко, на което посвещаваме време и внимание, ни се отблагодарява стократно. Правете всичко с любов и ще се уверите, че Раят всъщност е във всичко, което ни заобикаля.

Чувал съм разни хора да питат: „Къде е райската градина?“. Ха! Накъдето и да се обърнем на тази земя, все ще видим райската градина около нас. Цялата тази земя, под железопътните релси и магистралите дори, под овехтелите си одежди, под чакъла и зидарията и под всичко останало, е Божията градина, росна и свежа, като в деня, в който е била създадена.

Вярно е, че на много места райската градина е занемарена, изоставена дори. Но тя може да се възроди отново. Дори там, където земята е изтощена, където не знаят как да я използват или изобщо не я обработват, под нея се крие същински Едем.

Но не, не си правим труда да върнем земята към живот, не се хващаме за лопатите, за да възкресим райската градина. Не, не. Колкото и да е голяма градината – дали е едва няколко педи или пък чезне на хоризонта – трябва да я обработваш бавно и търпеливо, ласкаво и нежно, да галиш земята, да копаеш пръстта на малки буци. А не да забиеш лопатата и да я напълниш догоре с пръст само и само да свършиш по-бързо. Това е като наливането на мляко в брашното, не бива да то изсипеш наведнъж. Не, изливаш малко, разбъркваш, изливаш още малко, пак разбъркваш… Ето, така трябва да се обработва земята, с разум и чувство.

Така научих, че към тази земя, на която дължахме прехраната си, дома си, покоя си, възможността да се насладим на цялата тази красота около нас, трябва да се отнасяме по същия начин, по който бихме искали да се отнасяме с хората около нас и със самите нас. Защото в известен смисъл онова, което се случва със земята, се случва и с нас самите. Наблюдаваш ли внимателно земята, ще видиш как тя диша и живее, как покълват посевите, как вятърът пробягва над полето, понесъл някаква магия, която в крайна сметка се озовава и в нас.

 

Мъдрият градинар – Клариса Пинкола Естес, clarissapinkolaestes.com

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Всичко идва при вас в правилния момент! Бъдете търпеливи!

Прави всичко с любов – така всеки ден от живота ти ще бъде щастлив и успешен

Не търси любовта отвъд себе си. Намери я най-напред в теб, а после я раздавай на воля