Привличаш към себе си онова, за което мислиш най-често

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Откъси
снимка: ibelieve.com

снимка: ibelieve.com

Дори в моментите, в които пораженията са много повече от победите ни, не бива да се предаваме! Трябва да продължаваме да се борим. Защото сме победители, а победителите никога не се отказват! Ако искаме да успеем, трябва да мислим и да се държим така, сякаш вече сме успели.

Ето още нещо важно, което обичам в тениса: изпълнен е с обрати. Не ми харесва, когато обратът не е в моя полза, но трябва да приемаш както добрите, така и лошите неща, нали? Изведнъж се озовавам в дупка, но не получавам възможност да изпълзя от нея: Винъс закача мрежата при следващия си удар, топката прави шантаво движение, с което пада в моята половина и нямам никакъв шанс да я достигна. Ето така Винъс прави първия си пробив благодарение на щастливо стечение на обстоятелствата.

На Винъс й провървя, на мен не.

При смяната полетата вадя малкия игрален дневник, който си водя по време на всеки турнир. Всяка година започвам нов бележник, правя го, откакто се състезавам в тура. Водя си бележки за играта, записвам си послания и афоризми. Пиша в него всичко, което смятам, че може да ме вдъхнови по време на следващия ми мач. Идеята да чета написаното, преди да изляза на корта, а при нужда да разлиствам страниците и по време на почивките. В бележника има предимно цитати, указания да се възползвам от конкретни недостатъци в играта на противничката или да коригирам недостатъци в моята игра.

Предишната вечер, докато размишлявах за днешния мач, си записах: „Успокой се. Не се стреми всеки удар да е мощен. Не се предавай.“ А непосредствено преди края на турнира си записах: „Серина, едва в началото си на пътя си. Не се отказвай. Можеш да постигнеш всичко.

Тенисът е умствена игра. Позитивните мисли са мощно оръжие. Негативните те правят слаба. Вземи решение каква искаш да бъдеш, какво искаш да имаш, какво искаш да постигнеш и мисли за това. Мечтите ти ще се осъществят. Непрекъснато мисли за онова, което искаш да постигнеш. Представи си го ясно. Нещата, за които мислиш най-много, се сбъдват. Привличаш към себе си онова, за което мислиш най-често. Мисли. Действай. Постигни целите си“.

Разполагам с време точно колкото да препрочета двете послания и да пийна няколко глътки вода, преди съдията да обяви, че почивката е свършила – и след като прибирам бележника в сака и избърсвам лице с кърпата, казвам в притиснатия към устата ми плат:

– Можеш да постигнеш всичко, Серина!

Ставам и отивам от своята страна на корта с мисълта: Готова си, Серина. Играй!

 

Пътят към победата – Серина Уилямс, serenawilliams.com

Издателство: Intense, locus-publishing.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Всички неща в живота ни се случват, защото сме ги поканили с мислите си

Животът ти днес отразява това, за което си мислил вчера

Не другите те съсипват – ти сам се съсипваш