Стремете се към ясния поглед в настоящето

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: thiswallpaper.com

снимка: thiswallpaper.com

Живеем ли в настоящето, където всъщност сме? Дали не губим прекалено много време в обиколки във вече изчезналото минало или в объркващи предположения за бъдещето? В следващия откъс от книгата „Личностно усъвършенстване за интелигентни хора“, авторът Стив Павлина ни насочва именно към ползата от ясния поглед в настоящето, при поставянето на нови цели.

Разбери, че можеш да предприемеш действие само в настоящия момент и че можеш да се радваш на резултатите, които си постигнал само в настоящето. Не можеш да постигнеш или преживееш нищо в миналото или в бъдещето, защото никога не се намираш там. Когато хората прилагат концепцията за поставянето на цели, често си поставят цели, които не вземат предвид този факт. Трудно е да постигнеш нещо, базирано на неточен модел на реалността – подобна цел несъмнено ще бъде особено трудна за постигане.

Смисълът от поставянето на цели не е да контролираш бъдещето. Това би било глупаво, защото бъдещето съществува единствено в твоето въображение. Смисълът в поставянето на цели е да повишиш качеството на настоящата си реалност. Поставянето на цели може да ти донесе повече яснота и фокус в този момент.

Когато си наумиш да постигнеш нещо, винаги си задавай въпроса: „С какво тази цел подобрява настоящата ми реалност?“ Ако не подобрява настоящата ти реалност, то целта е безсмислена и спокойно можеш да я зарежеш. Но ако мисълта за нея носи повече яснота, по-добър фокус и мотивация в живота ти, значи си заслужава да я задържиш.

Много хора си поставят цели и приемат, че пътят към постигането им минава през страдание и жертви. Това обаче е сигурният начин да се провалиш. Когато се замислиш върху някоя нова цел, обърни внимание на ефекта, който има върху настоящата ти реалност. Поставяй си цели, от които се чувстваш силен, мотивиран и устремен дълго преди реално да постигнеш крайната цел. Избягвай да си поставяш цели, от които се чувстваш безсилен, стресиран или слаб. Гледай на този процес като на начин да подобриш фокуса си в настоящето, не да контролираш бъдещето.

 

Личностно усъвършенстване за интелигентни хора, Стив Павлина, stevepavlina.com

Издателство: Сребърно звънче, srebarnozvanche.bg

Още откъси от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ако имам сила да затворя вратите в миналото си, ще намеря себе си в настоящето

Екхарт Толе: Хората забравят, че настоящият момент е всичко, което съществува

Да си щастлив означава да присъстваш в настоящия миг

 

Из „Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота“

"Защо ли нещата трябва да се променят, - прошепна Прасчо. Пух помисли, помисли и каза: Така имат възможност да станат по-добри." - "Мечо Пух", Алън Милн

...Промяната не иска да разруши живота ни. Тя идва, за да преподреди живота ни. Размества мозайката, за да нарисува нова картина, по-красива, по-завършена, по-пъстроцветна картина. Картина, в която нещата, които са били излишни, са премахнати. А нещата, които са липсвали, са на мястото си. Картина, която е нашата картина. 
Затова, когато ни се струва, че животът ни се преобръща с главата надолу, нека си напомним, че ние виждаме само отрязък от картината. Цялостната картина я вижда единствено Бог. Нека се оставим в ръцете Му. Нека Му се доверим...
(продължава)

Автор: Гергана Лабова

Помогни на МОСТ за книги да продължи, заделяйки с $1 / месечно.

От наша страна, ще tи предоставим свободен ежедневен достъп до всички публикации в новия ни проект "Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота".

Чети на: www.patreon.com/GerganaLabova

(До 10 февруари 2019 всички текстове ще са достъпни за четене.)

Become a Patron!

Сподели мнението си