Стремете се към ясния поглед в настоящето

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай
снимка: thiswallpaper.com

снимка: thiswallpaper.com

Живеем ли в настоящето, където всъщност сме? Дали не губим прекалено много време в обиколки във вече изчезналото минало или в объркващи предположения за бъдещето? В следващия откъс от книгата „Личностно усъвършенстване за интелигентни хора“, авторът Стив Павлина ни насочва именно към ползата от ясния поглед в настоящето, при поставянето на нови цели.

Разбери, че можеш да предприемеш действие само в настоящия момент и че можеш да се радваш на резултатите, които си постигнал само в настоящето. Не можеш да постигнеш или преживееш нищо в миналото или в бъдещето, защото никога не се намираш там. Когато хората прилагат концепцията за поставянето на цели, често си поставят цели, които не вземат предвид този факт. Трудно е да постигнеш нещо, базирано на неточен модел на реалността – подобна цел несъмнено ще бъде особено трудна за постигане.

Смисълът от поставянето на цели не е да контролираш бъдещето. Това би било глупаво, защото бъдещето съществува единствено в твоето въображение. Смисълът в поставянето на цели е да повишиш качеството на настоящата си реалност. Поставянето на цели може да ти донесе повече яснота и фокус в този момент.

Когато си наумиш да постигнеш нещо, винаги си задавай въпроса: „С какво тази цел подобрява настоящата ми реалност?“ Ако не подобрява настоящата ти реалност, то целта е безсмислена и спокойно можеш да я зарежеш. Но ако мисълта за нея носи повече яснота, по-добър фокус и мотивация в живота ти, значи си заслужава да я задържиш.

Много хора си поставят цели и приемат, че пътят към постигането им минава през страдание и жертви. Това обаче е сигурният начин да се провалиш. Когато се замислиш върху някоя нова цел, обърни внимание на ефекта, който има върху настоящата ти реалност. Поставяй си цели, от които се чувстваш силен, мотивиран и устремен дълго преди реално да постигнеш крайната цел. Избягвай да си поставяш цели, от които се чувстваш безсилен, стресиран или слаб. Гледай на този процес като на начин да подобриш фокуса си в настоящето, не да контролираш бъдещето.

 

Личностно усъвършенстване за интелигентни хора, Стив Павлина, stevepavlina.com

Издателство: Сребърно звънче, srebarnozvanche.bg

Още откъси от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ако имам сила да затворя вратите в миналото си, ще намеря себе си в настоящето

Екхарт Толе: Хората забравят, че настоящият момент е всичко, което съществува

Да си щастлив означава да присъстваш в настоящия миг