Вашата радост, вашата мъка, вашата обич, вашето блаженство се намират във вашите ръце!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: greatfon.com

снимка: greatfon.com

Грешката, която допускаме най-често, е, че чакаме някой да ни зарадва или нещо да се случи, за да сме щастливи. Не осъзнаваме, че изворът на радостта и блаженството е вътре в нас… Само трябва да му позволим да блика и той ще залее живота ни с щастие…

Радостта не е някаква неуловима духовна цел, а просто средата, необходима всеки аспект от живота да се развива вълшебно и прекрасно. Ако радостта не е нормалният фон на живота, дори доставящите най-голямо удоволствие действия се превръщат в товар. Можете да подходите към проблемите на живота около вас според способностите си, но щом радостта се превърне във ваш постоянен спътник, вие вече преставате да сте проблем в живота си. След това животът се превръща в безкрайно разгръщащо се празненство и изследователско пътешествие.

За първи път в историята на човечеството ние разполагаме с необходимите ресурси, способности и технологии да се заемем с всеки проблем на планетата – за изхранването, за здравеопазването, за образованието и за какво ли не още. Държим в ръцете си невероятните инструменти на науката, достатъчно мощни да създадат или да разрушат няколко пъти света. Но ако способността да боравим с тези инструменти не върви редом с по-дълбоко съчувствие, равновесие и зрелост, можем да се окажем на ръба на глобална катастрофа. Нашето неуморно търсене на външно благополучие вече е на път да унищожи планетата.

Никога досега не е имало поколение, познаващо удобствата, с които разполагаме днес. И въпреки това не можем да твърдим, че сме най-радостното или обичащо поколение в историята. Огромен брой хора живеят в състояние на постоянно безпокойство и депресия. Някои страдат от своите провали, но ироничното е, че мнозина страдат от успеха си. Някои страдат от своите ограничения, но мнозина страдат от свободата си.

Онова, което липсва, е човешкото съзнание. Всичко друго е налице, но не и човешкото същество. Ако хората престанат да слагат препятствия по пътя към собственото си щастие, всички други решения са тук. Не можете да преобразите света, без да преобразите отделния човек.

Делото на живота ми е посветено да даде на човешките същества силата да поемат собствените си съдби и да достигнат до състояние на радостно приемане на всичко, и то да не изчезне заедно с нашето поколение. Вашата радост, вашата мъка, вашата обич, вашата агония, вашето блаженство се намират във вашите ръце.

Има изход. И изходът е вътре. Едва когато се обърнем навътре, можем да създадем наистина свят на любов, светлина и смях.

 

Вътрешно изграждане – Садхгуру, isha.sadhguru.org

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Разболяват ни трите отрови на душата – незнанието, гневът и страстите. Изхвърлете ги от живота си!

Най-щастливите хора на света са не тези, които получават, а тези, които дават!

Това, което сме днес, е резултат от мислите ни вчера… Избирайте внимателно мислите си днес – те градят живота ви утре!