Прекалената увереност предшества безхаберието!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка за фон: plantacjapozytywnychmysli.blogspot.bg

снимка за фон: plantacjapozytywnychmysli.blogspot.bg

Искрена гордост и самочувствие, само ако са добре скрити и в същото време наистина обосновани, безусловно трябва да бъдат типични за човек с чест!

 Перата на пауна

Един мъж видя, че паунът скубе шарените си прекрасни пера и каза:

-Не е ли жалко, изящна птицо? Скубеш тези ненагледни пера и ги захвърляш. А всички дават мило и драго да притежават такава красота.

Паунът отвърна:

-Прав си.

-Щом като съм прав, трябва да има някакво обяснение за действията ти.

Тогава паунът рече:

-Аз също съм прав.

Мъжът се изненада:

-Как така?

-Перата не са по-скъпи от живота ми каза паунът, а после добави: -Заради тях искат да ме убият. Затова трябва да се отърва от тях.

А човекът отвърна:

-Какво да ти кажа! Прав си.

Понякога да се привлича вниманието може да коства неприятности

Перата на пауна са толкова красиви, че привличат вниманието и това е предпоставка птицата да се превърне в плячка за ловците. Макар на пръв поглед да изглежда, че тези пера са най-голямата ценност на пауна, за да спаси живота си, той ги изскубва, без да му мигне окото. Възможно е хора, които се самоизтъкват поради желание да бъдат известни, хвалени и харесвани в обществото, да бъдат застрашени от други, които се чувстват некомфортно от това тяхно поведение. Може да изглежда, че всъщност е достойно за възхищение да се привлича вниманието благодарение на множество качества, които хората биха искали да притежават, като например красота и ум. Но понякога привличането на внимание е потенциална опасност. Вероятно това е инстинктивен механизъм, но хората трябва да осъзнаят, че желанието им да изложат на показ качествата си, благодарение на които ще привлекат почитатели и ще си осигурят повече известност, може да им коства повече врагове. Ако човек е готов да се бори с такава враждебност и не излага живота си на риск, това може и да е поведение, от което ще извлече полза. Но няма никаква полза да поема подобен риск само от желание за показност. В притчата за пауна животът на птицата бива застрашен поради това, че тя привлича вниманието. Дава се въздействащ пример, c помощта на който се акцентира върху вредата от това да правиш силно впечатление. Историята внушава, че ако y някого са налице привлекателност и качества, които заслужават възхвала и възхищение, то те трябва да се показват единствено при наличието на много сериозни доводи, а не само с цел да се събират овации. Най-ясното послание тук е: „Ако има нещо, което застрашава живота ти, откажи се от него“.

 

Словото на Руми като терапия – Навзат Тархан, nevzattarhan.com

Издателство: Прозорец, prozoretz.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ние избираме кога да спрем да страдаме и да продължим напред

Привличаш към себе си онова, за което мислиш най-често

В живота си ще намерим само това, което сме посадили в него

Из „Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота“

"Защо ли нещата трябва да се променят, - прошепна Прасчо. Пух помисли, помисли и каза: Така имат възможност да станат по-добри." - "Мечо Пух", Алън Милн

...Промяната не иска да разруши живота ни. Тя идва, за да преподреди живота ни. Размества мозайката, за да нарисува нова картина, по-красива, по-завършена, по-пъстроцветна картина. Картина, в която нещата, които са били излишни, са премахнати. А нещата, които са липсвали, са на мястото си. Картина, която е нашата картина. 
Затова, когато ни се струва, че животът ни се преобръща с главата надолу, нека си напомним, че ние виждаме само отрязък от картината. Цялостната картина я вижда единствено Бог. Нека се оставим в ръцете Му. Нека Му се доверим...
(продължава)

Автор: Гергана Лабова

Помогни на МОСТ за книги да продължи, заделяйки с $1 / месечно.

От наша страна, ще tи предоставим свободен ежедневен достъп до всички публикации в новия ни проект "Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота".

Чети на: www.patreon.com/GerganaLabova

(До 10 февруари 2019 всички текстове ще са достъпни за четене.)

Become a Patron!

Сподели мнението си