Прекалената увереност предшества безхаберието!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка за фон: plantacjapozytywnychmysli.blogspot.bg

снимка за фон: plantacjapozytywnychmysli.blogspot.bg

Искрена гордост и самочувствие, само ако са добре скрити и в същото време наистина обосновани, безусловно трябва да бъдат типични за човек с чест!

 Перата на пауна

Един мъж видя, че паунът скубе шарените си прекрасни пера и каза:

-Не е ли жалко, изящна птицо? Скубеш тези ненагледни пера и ги захвърляш. А всички дават мило и драго да притежават такава красота.

Паунът отвърна:

-Прав си.

-Щом като съм прав, трябва да има някакво обяснение за действията ти.

Тогава паунът рече:

-Аз също съм прав.

Мъжът се изненада:

-Как така?

-Перата не са по-скъпи от живота ми каза паунът, а после добави: -Заради тях искат да ме убият. Затова трябва да се отърва от тях.

А човекът отвърна:

-Какво да ти кажа! Прав си.

Понякога да се привлича вниманието може да коства неприятности

Перата на пауна са толкова красиви, че привличат вниманието и това е предпоставка птицата да се превърне в плячка за ловците. Макар на пръв поглед да изглежда, че тези пера са най-голямата ценност на пауна, за да спаси живота си, той ги изскубва, без да му мигне окото. Възможно е хора, които се самоизтъкват поради желание да бъдат известни, хвалени и харесвани в обществото, да бъдат застрашени от други, които се чувстват некомфортно от това тяхно поведение. Може да изглежда, че всъщност е достойно за възхищение да се привлича вниманието благодарение на множество качества, които хората биха искали да притежават, като например красота и ум. Но понякога привличането на внимание е потенциална опасност. Вероятно това е инстинктивен механизъм, но хората трябва да осъзнаят, че желанието им да изложат на показ качествата си, благодарение на които ще привлекат почитатели и ще си осигурят повече известност, може да им коства повече врагове. Ако човек е готов да се бори с такава враждебност и не излага живота си на риск, това може и да е поведение, от което ще извлече полза. Но няма никаква полза да поема подобен риск само от желание за показност. В притчата за пауна животът на птицата бива застрашен поради това, че тя привлича вниманието. Дава се въздействащ пример, c помощта на който се акцентира върху вредата от това да правиш силно впечатление. Историята внушава, че ако y някого са налице привлекателност и качества, които заслужават възхвала и възхищение, то те трябва да се показват единствено при наличието на много сериозни доводи, а не само с цел да се събират овации. Най-ясното послание тук е: „Ако има нещо, което застрашава живота ти, откажи се от него“.

 

Словото на Руми като терапия – Навзат Тархан, nevzattarhan.com

Издателство: Прозорец, prozoretz.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ние избираме кога да спрем да страдаме и да продължим напред

Привличаш към себе си онова, за което мислиш най-често

В живота си ще намерим само това, което сме посадили в него

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си