Ошо: Раят не е отдалечен и непостижим. Ако станеш неегоистичен, раят ще навлезе в теб.

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай
снимка: elblogdelasalud.info

снимка: elblogdelasalud.info

Възможно ли е, все пак ада и рая да не са толкова далечни и неразбираеми понятия или места? Според духовния учител Ошо, раят не е географска точка или зона, където да отидем, а именно неегоистично състояние на всеки човек. Защо е така, разбираме от следващия откъс от книгата му Тантристкото преобразяване.

Радостта отнема егото ти, а мизерията го засилва неимоверно. Страданието създава его, а радостта го премахва. Всеки миг радост е в състояние да те накара да се забравиш. Мигът на радостта не е свързан с егото. Времето на страданието е много уплътнен момент на егото. Когато си нещастен, си ти. Когато си радостен, не си.

Нека повторя: понеже сме егоисти, ние сме по-достъпни за страданието, мъката, тъгата, нещастието. Създаваме безрадостен живот. Всички възможности за радост превръщаме в тъга, понеже това е единственият възможен начин на съществуване на егото. Егото може да съществува само в ада. В рая то не може да съществува.

В течение на векове са ти втълпявали, че ако станеш неегоистичен, ще влезеш в рая. Аз пък ти казвам: ако станеш неегоистичен, раят ще навлезе в теб. Раят не е нещо географско, както и небесата, не ти отиваш на небето. Когато си неегоистичен, ти си на небето. Когато действаш чрез егото, си в ада. Адът не се намира някъде на дъното на съществуването, а пък небесата на неговия връх – това са метафори. Адът и раят са състояния на съществуването.

 

Тантристкото преобразяване – Ошо

Издателство: Шамбала, shambhala.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Егото ни, този най-голям наш враг, е способно да изпепели и любовта, и вярата, и живота ни

Егото не е това, което си ти. Егото е това, което ти НЕ си…

Влюбеният се води от егото. Истински обичащият забравя егото…