Пренесете лекотата и щастието на детската игра в партньорските си отношения!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай | 0 Коментара
снимка: lundco.com

снимка: lundco.com

Да бъдем смели, щастливи и… да поиграем! Макар първоначално да звучи нетрадиционно, този съветът се оказва много практичен. Да вземем пример от лекотата и щастието, които откриваме в детската игра и да ги пренесем във връзката си. Това ни предлага Нанси Ван Пелт в следващия откъс от книгата си Тайната на сполучливия брак.

Играта е начин да демонстрираме щастието си. По този начин вие казвате на партньора си: „Харесва ми да бъда с теб и да се забавляваме двамата. Ти ме правиш щастлив и аз искам да те направя такъв.“

Играта е още по-важна, когато съществува напрежение в отношенията между съпрузите. Тя им помага да „изплуват“ от трудностите, защото сваля напрежението и запазва чувството им за баланс при справянето с проблемите. Когато двамата са раздразнени от нещо, но се включат в игра или някаква подобна дейност и започнат да се смеят, ще се приемат отново.

Играта е могъщо средство за общуване, тъй като е невербален език. С малко думи можете да изразите мислите и чувствата си по игрив начин.

Поради по-взискателните им роли, на възрастните им е по-трудно да играят, отколкото на децата. Отговорностите правят по-сложно спонтанното изразяване, по детски. За да възвърнете тази игривост у себе си, вероятно ще трябва да я планирате.

Едно от предложенията ми е да изключите телевизора в една от вечерите през седмицата и да играете различни игри с партньора си. И вместо да се опитвате да печелите, се научете да се забавлявате от играта – закачайте се, флиртувайте, противоречете си и се смейте, както когато ходехте.“

 

Тайната на сполучливия брак – Нанси Ван Пелт

Издателство: Нов живот, newlife-bg.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Петър Димков: За хората трябва да съдим по големината на щастието, което създават около себе си

Изграждането на щастие и радост в живота се случва чрез семейството и прекрасните приятелства, които създаваме

Щастието е парфюм, който няма как да предадеш на другите, ако не оставиш частица от уханието му и по себе си

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си