Интелигентността е тръпката да имаш доверие в себе си!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай
снимка: disqus.com

снимка: disqus.com

Духовният учител Ошо има свой интересен поглед върху интелигентността. За него тя е доверието в твоето собствено същество, но едновременно с това е приключение, тръпка, радост и съществуване в настоящия миг. 

„Интелигентният човек има доверие в себе си, доверието му в самия него е абсолютно. Как би могъл да се довериш на някой друг, след като нямаш доверие в самия себе си?

При мен идват хора и казват: „Искаме да ти се доверим!“ Питам ги: „Доверявате ли се на самите себе си? Ако имате доверие в себе си, има възможност да се доверите и на мен, в противен случай не се надявайте!“ Нима можеш да се довериш на мен, ако нямаш доверие в себе си?

Ти си си най-близък. Можеш да се довериш на мен само ако си вярваш сам на себе си. Ако се доверяваш на себе си, ще се довериш и на мен. Ако имаш доверие в себе си, то ще се довериш на доверието си към мен. Иначе не е възможно.

Интелигентността е доверие в твоето собствено същество.

Интелигентността е приключение, тръпка, радост.

Интелигентността означава да живееш в настоящия момент, без да се тормозиш за бъдещето.

Интелигентността не означава да мислиш за миналото или бъдещето.

Миналото вече го няма, бъдещето не е дошло. Интелигентността предполага да използваш по максимален начин настоящия момент, който е напълно на твое разположение. От него ще се роди бъдещето. Ако настоящият момент е преживян възторжено и с радост, следващият ще се роди именно от такъв материал. Естествено е и следващият миг да донесе радостни преживявания, но затова няма нужда да се замисляш предварително.

Ако днешният ми ден е златен, утрешният непременно ще бъде още по-златен. Откъде ще дойде той? Разбира се, от днешния ден, от днес. Ако този живот е бил благословен, следващият живот ще бъде още по-благословен. Откъде ще се вземе това израстване? От самия мен, от преживяната от мен опитност.“

 

Тантристкото преобразяване – Ошо

Издателство: Шамбала, shambhala.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Дийпак Чопра: Миналото е история, бъдещето е мистерия, а настоящият момент е дар

Способността да изживяваме настоящия момент е най-важното умение, което трябва да възпитаме в себе си

Ошо: Вместо да се опитваш да променяш другите и света, промени себе си. Развий себе си. Пречисти себе си