За онзи финес, който можеш да си подариш, когато харесваш и познаваш себе си

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Осъзнавай
снимка: srmotivacion.com

снимка: srmotivacion.com

Да развиеш сладостна толерантност към себе си и да откликваш на хората и събитията, с ясното съзнание, че те искат същото като теб – любов и удовлетворение. Откровените думи, които една майка подарява на дъщеря си, откъс от книгата „Житейска навигация“ на Марго Берген.

Връзките са най-трудното нещо на света – поне за мен. И тъй като най-важната връзка, която някога ще имаш, е тази със себе си, тя се оказва доста сложно нещо. Някои хора не обичат особено истината, най-вече относно самите себе си. До каква степен ще избереш да се опознаваш? Доколко ще си честна по отношение на потребностите си?

Аз дълго време изпитвах истинско презрение към чувствата си. Смятах, че размишленията за емоциите или дори забелязването им, е самоугаждане. Изкривих инстинктивната си реакция към загубата, втвърдявайки черупката си, заключвайки всеки изход. Това бяха всекидневните ми посегателства.

Да познаваш себе си е дар. Той ще ти позволи да откликваш, вместо просто да реагираш на хората и събитията. Познаването на емоциите ти ще ти помогне да овладяваш инстинктивните си реакции и да оформиш отклика си съзнателно. Така ще можеш да живееш в мир с единственото сигурно условие на съществуването – промяната.

Лекотата, с която приемаш промяната, в голяма степен ще предопределя връзките ти с другите. На всички ни се налага да се изправяме пред постоянното напрежение между действителното състояние на нещата и желанието ни да е различно. Приготви се за доживотни преговори.

Най-тъжното нещо, което някога съм си причинявала, дойде от вкопчването – в хора, неща и непоклатими идеи. Потънала в дълбока носталгия, се бях впила в миналото, което не можех да променя и към което нямаше как да се върна.

Себепознанието носи финес, който ще ти позволи да развиеш сладостна толерантност към себе си. Ако познаваш и харесваш себе си, това на свой ред ще ти помогне да бъдеш мила и състрадателна към другите поради ясното съзнание, че те искат същото като теб – любов и удовлетворение.“

Житейска навигация – Марго Берген, margauxbergen.com

Издателство: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Щастието идва отвътре! Никога няма го да намерите, преследвайки връзки, работа, пари или красота! Щастието винаги започва от нас самите

Не се страхувай да покажеш кой си. Само така ще привлечеш правилните хора към себе си!

Вярно ли е, че добрите майки са всеобгрижващи и всезакрилящи?